Hem / Inspiration / I säsong / Höst / Gyllene kantarellfest
kantareller
Foto: Nurlan Emir

Gyllene kantarellfest

Publicerad den

Kantareller, eller skogens guld, anses vara en av de finaste matsvampar man kan hitta i de svenska skogarna. Vi tipsar om hur du förväller kantarellerna och ger våra godaste recept med kantarell! Text: Linnea Swärd

Annons

Säsongen för kantareller sträcker sig mellan juli och oktober och du kan hitta svampen i hela Sverige, även om den är mer sällsynt i de norra delarna. Kantarellen har ett särpräglat utseende och speciell smak vilket gör den perfekt som nybörjarsvamp eftersom den är svår att förväxla med giftiga svampar.

Lyckas du hitta ett kantarellställe i skogen gäller det att lägga band på sig och lämna några svampar så att de har chans att sprida sig till nästa år. På så vis kommer ditt svampställe att växa till sig! De gula kantarellerna går utmärkt att förvälla och frysa in eller konservera. Torkning lämpar sig däremot inte eftersom behandlingen gör svamparna beska.

 

Så här förväller du svamp:

1. Rensa, borsta och putsa bort dåliga partier på svamparna. Undvik att skölja svampen så behåller den smaken.

2. Dela svampen på längden, från hatten och ner till foten. Ta bort eventuellt skräp inuti. Dela sedan svampen i mindre bitar och lägg ner i en torr, kall gryta utan fett.

3. Hetta upp långsamt och håll uppsikt över svampen. Kantarellerna innehåller ofta så mycket vätska att inget extra vatten behöver tillsättas, men misstänker du att de kommer att brännas kan du tillsätta någon tesked.

4. Vätskan ska först tränga ut ur svampen. När det mesta av vätskan sedan dunstat bort låter du svampen svalna. Det hela tar 10-15 minuter. Koka inte bort allt vatten och häll inte av det – mycket av smaken finns i vätskan!

5. Frys in i fryspåsar eller burkar. Häll över lite av svampspadet så håller svampen längre. Håller minst två år i frysen.

Annons