Hem / Inspiration / Hälsa / Paleo / Gå ner i vikt med Paleo
sashimi

Gå ner i vikt med Paleo

Publicerad den

Paleo-dieten bygger på en kost som liknar den mat som människan åt för 20000 år sedan. Enkelt sagt är det en kost anpassad efter våra förfäders arvsanlag där man utesluter mat som tillkommit av människan och industrisamhället. Det handlar egentligen om att äta och leva så rent som möjligt – utan socker, mejeriprodukter och spannmål och istället fokusera på animaliska varor, grönsaker, frukt och nötter. Tänk närproducerat och ekologiskt. Sätt ihop din egen matsedel och hitta recept för att minska ditt bmi, eller bara må lite bättre! Text: Madeleine Grem-Nielsen

Annons

Så här går det till:

Här behöver du inte tänka på att räkna kalorier. Du kan äta så mycket kött, fisk, skaldjur, ägg och grönsaker som du vill.

Hälsosamma fetter kommer från animaliska källor, men det går även bra med kokosolja, avokadoolja och olivolja. Nötter och fröer ska ätas i måttlig mängd då de innehåller mycket fett, om än nyttiga sådana.

Vill du söta maten går det bra att använda naturligt socker så som stevia, kokos, dadlar och ekologisk honung. Kokosolja och ghee (skirat smör) används vid matlagning och bakning.

Kost som du ska undvika är: spannmål och spannmålsliknande växer (quinoa, amaranth, bovete), baljväxter (kikärter, svarta och vita bönor), mejeriprodukter och socker.

Viktminskning:

Studier visar att en Paleo-kost kan bidra till viktnedgång. Genom att utesluta vitt mjöl, mejeriprodukter och socker – kost som i slutändan är fettlagrande – är Paleo en bra diet för dig som vill gå ner i vikt.

Är viktminskning ditt mål bör kosten framförallt bestå av kött, fisk, skaldjur och grönsaker. Ät sparsamt med frukt och nötter – max en portion frukt respektive en näve nötter om dagen.

Hälsovinst:

Paleo-kost är bra för den som lider av autoimmuna sjukdomar, inflammationer och allergier. Med hjälp av rätt kost hjälper du kroppen att läka och återhämta sig.

Vid autoimmuna sjukdomar kan det vara bra att även undvika ägg, potatisväxter, nötter och fröer (utöver övriga rekommendationer). Genom att utesluta vitt mjöl och socker minskar risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Passar dig som tränar måttligt, både kondition och styrka.

Hur ska jag äta?

Ja-listan:

Kött, fisk och skaldjur

Ägg

Grönsaker

Kokos-, avokado- och äkta olivolja

Kokos- och mandelmjöl

Nötter och fröer (bör undvikas för den som vill gå ner i vikt)

Frukt (bör undvikas för den som vill gå ner i vikt)

Sötning: ekologisk honung, stevia, kokos och naturligt torkad frukt (dadlar)

Vid hård träning går det bra att äta: potatis, sötpotatis och banan

Kaffe, te och vatten

Undvik:

Processade livsmedel

Mejeriprodukter (ost, mjölk, grädde etc.)

Spannmål

Quinoa, amaranth, bovete (spannmålsliknande växter)

Baljväxter (bönor, kikärtor. Färska bönor är ok)

Socker och sötningsmedel

Tips!

Vid matlagning, ta bort de varor som finns med på undvik-listan. Byt ut grädden mot kokosmjölk och istället för spannmål kan du öka på mängden grönsaker så som blomkål, broccoli och vitkål. Gårdagens rester fungerar alldeles utmärkt att äta till frukost.

Annons