Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Prisvärt vin till höstsoppan
vin till soppan

Prisvärt vin till höstsoppan

Publicerad den

På hösten äter vi mer än gärna soppa. Gott från naturen blir till mustigt och smakrikt. Pumpa, svamp, rotfrukter, skaldjur och fisk, variationen är oändlig och soppa passar vardag som fest. Vi häller billigt och gott i glasen, unna dig lite vardagslyx med vitt, rött eller rosé från blandade ursprung. Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

Vin till soppa

Soppor varierar inte bara i konsistens, och även såklart i hetta och smaksättning rätt stort. En kryddstark soppa matchas fint med ett lite sötare vin. Serveras en krämig svampsoppa så passar ett vitt vin, gärna ur kategorin druvigt & blommigt.

En fisksoppa smakar bäst med ett vitt vin ur kategorin friskt & fruktigt, till exempel Sauvignon Blanc. Önskar du servera ett rosévin till fisksoppan så passar friskt & bärigt.

Köttsoppa kräver lite mer tyngd i vinet, här passar det utmärkt med ett rött vin ur kategorin mjukt & bärigt eller ett lättare rött ur kategorin kryddigt & mustigt.

En härligt krämig grönsakssoppa är ofta enkel att kombinera med vin, de smakar bra med de flesta fylliga viner men matchas bäst med ett vitt vin ur kategorin druvigt & blommigt. Tomatsoppor kan vara kluriga, eftersom tomater inte är vinets bästa vän. Satsa på ett vitt vin med friska smaker, gärna torrt om din soppa är kokad på färska tomater. En tyngre, mustigare tomatsoppa kan matchas med en Rioja ur kategorin kryddigt & mustigt.

Viner från systembolaget

Vitt

2012 Penfolds Koonunga Hill Chardonnay

Australien, 6463
85 kr, 750 ml

Torrt och fylligt med mycket smak, den mogna frukten påminner om höstäpplen, plommon och mandel. Smöriga toner samsas med vanilj och tallbarr. Utmärkt val till pumpasoppan. Serveras väl kylt!

Penfolds Koonunga Hill Chardonnay

2012 Bellingham Ancient Earth Chenin Blanc

Sydafrika, 2085
79 kr, 750 ml

Smakrikt och mycket användbart. Fruktgeneröst som passar till kyckling, fisk och grönsaker. Gör en redd soppa med viss kryddighet och härliga toner av mango, papaya och citronmeliss är gott i glaset.

2012 Bellingham Ancient Earth Chenin Blanc

2012 Pinot Blanc

Frankrike, 12169
79 kr, 750 ml

Druvblandat av auxerrois blanc och pinot blanc blir till fruktigt och lättsamt med toner av passionsfrukt, inlagda päron och melon, därtill lime som livar upp helheten. Gott till fisk- och skaldjurssoppa.

2012 Pinot Blanc

Rosé

2012 Puycheric Syrah Rosé

Frankrike, 2209
64 kr, 750 ml

Njut rosé trots att sommaren är förbi, den eleganta stilen med rosor, vinbär och lingon kantas av citrus och viss bitterhet. Ett vin vi gillar till saffranskryddad fisksoppa eller broccolisoppa med räkor.

2012 Puycheric Syrah Rosé

Rött

2010 Villa Puccini

Italien, 32417
85 kr, 750 ml

Smakrikt av druvan sangiovese och en skvätt merlot, den kryddiga smaken bjuder blå plommon, svarta vinbär och torkade kryddor. Rostat och choklad gör sig påmint. Passar den mustiga soppan med rotfrukter och kött.

2010 Villa Puccini

2011 Le Bistro Tina

Frankrike, 2270
63 kr, 750 ml

Stram syra, lingonsyrlig frukt och viss bitterhet, ett vin som lirar allra bäst med mat. Elegansen gör att vinet håller sig snyggt i bakgrunden. Gott till kött- eller kycklingsoppa, gärna med grönsaker och svamp.

2011 Le Bistro Tina

2009 Conde de Valdemar Crianza

Spanien, 12659
69 kr, 750 ml

Klassiskt från Rioja, ett vin som lirar utmärkt med gulasch och andra matiga köttsoppor. Den kryddiga stilen samsas med torkade frukter, kanel, kardemumma och vanilj. Aningen dill lurar i eftersmaken.

2009 Conde de Valdemar Crianza

2012 Ramos Reserva

Portugal, 6139
69 kr, 750 ml

Trotjänare från stilsäker producent, den mörkbäriga karaktären balanseras av tydlig kryddighet. Dragon, körvel och lagerblad är i fokus. En druvblandning som smakar gott till chili con carne.

2012 Ramos Reserva
Annons