Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Öl och vin till texmex
Beef chili taco
Foto: Roland Persson

Öl och vin till texmex

Publicerad den

Texmexmat är en eklektisk smakkombination av rustikt kött, mustiga kryddor, het chilistyrka och frisk syra från lime och rödlök. En till synes svår smakkompis - men det finns några riktigt klockrena dryckkombos med öl och vin som står på sig! I denna artikel ger vi generella tips om vad du ska tänka på när du serverar dryck till tex-mex, tipsar om utvalda drycker och inspirerar såklart med recept. Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

Tex-mex & dryck

Texmex är för många förknippat med tacos på fredagskvällen, men den amerikansk-mexikanska maten är så mycket mer än fabricerade såser och kryddningar. Smakinriktningen springer ur matinfluenser från delstaten Texas och landet Mexiko. Och det är smaken i rätten som får styra valet av dryck.

Är maten rejält kryddig och med tydlig hetta väljer vi gärna ett halvtorrt, alkoholsvagt vitt vin med bra fruktkoncentration och inte för mycket strävhet. Ett vitt vin ur kategorin druvigt & blommigt passar utmärkt till kryddig mat, till exempel en Riesling. En svalkande, fruktig öl av aletyp är också gott, eller en halvtorr, välgjord cider för den delen. Sötman i dryckerna tar väl hand om den heta kryddningen och kombinationen blir mjuk och följsam.

Om tilltuggen eller den varma maträtten istället domineras av frisk syra med mängder av lime, citron och örter väljer vi gärna ett friskt & fruktigt vitt vin, till exempel Riesling åter igen, eller veteöl med härlig fräschör. Syran i dryckerna dämpar syran i maten och tillsammans upplevs kombinationen rund och harmonisk.

Serverar man däremot ett kraftigare rött vin är risken att bitterhet och känslan av alkohol accelererar i munnen och resultatet blir en eldig, kantig upplevelse.

Drycker från systembolaget

Kloster Eberbach Riesling Kabinett

Tyskland, 5810
109 kr, 750 ml

Halvtorrt rieslingvin från anrikt kloster i Rheingau. Här bjuds rikliga toner av jasmin, ringblomma, plommon, persika och lätt petroleum i karaktären.

Kloster Eberbach Riesling Kabinett

Leffe Blonde

Belgien, 1659
20 kr, 330 ml

Supergod och smakrik öl med tydlig fruktighet där toner av aprikos, persika och honung finns i både doft och smak Helt klart insmickrande öl som vi gärna dricker ur stora kupor.

Leffe Blonde

Hoegaarden Wit-Blanche

Belgien, 1563
17 kr, 330 ml

Läcker frisk veteöl med tydliga toner av citrusfrukt, jasmin och malt. Läskande och matchande till mycket.

Hoegaarden Wit-Blanche

Hugel Gentil

Frankrike, 2108
129 kr, 750 ml

Uppfriskande, torr druvblandning från Alsace med läckra inslag av gula plommon, päron, apelsin och grapefrukt i doft och smak.

Hugel Gentil
Annons