Hem / Inspiration / Köksknep / Så kokar du saft
Flädersaft
Foto: Nurlan Emir

Så kokar du saft

Publicerad den

Koka din egen saft! Vi visar med ett enkelt grundrecept, steg för steg, hur du gör. Kika på filmen om du vill få extra bra koll. Välj bland något av våra fina recept här nedan, så är din lycka snart gjord!

Annons

Så gör du egen saft:

1. Rensa och skölj 2 liter bär. Koka upp bären tillsammans med 6 dl vatten i en gryta.

rensa och skölj

2. Låt sjuda 10 minuter under lock. Mosa sönder bären med en hålslev.

3. Häll bärmoset genom en saftsil. Låt saften rinna igenom av sig självt i ca 30 minuter, pressa inte på bären. Mät upp mängden saft.

sila saften

4. Diska grytan ordentligt. Häll tillbaka saften och tillsätt 6 dl socker per liter saft. Koka några minuter tills sockret smält. Skumma noggrant kanterna med en hålslev eller en sked.

5. Häll upp den heta saften i väl rengjorda flaskor. Fyll flaskorna hela vägen upp och sätt fort på korken så att det skapas ett naturligt vakuum av värmen.

häll upp saften

6. Sätt etiketter på flaskorna och ange årtal. Förvara svalt och mörkt.

saftskola

Tips när du saftar:

1. Använd mogna eller lite övermogna bär till saft. Är bären omogna kan saften bli som gelé. Har saften i flaskorna redan stelnat till gelé? Lägg flaskorna i vattenbad, häll ut saften och koka upp igen i ett nytt bärkok med mer mogna bär!

2. Var noga med att skumma saften innan den hälls på flaskor. Skummet är orent och gör att saften kan mögla eller jäsa.

3. Bär och frukt utan socker kokas med lock. Det kokar lätt över så håll uppsikt över kastrullen.

4. Frys in saften i plastburkar om du vill slippa använda konserveringsmedel, men fyll inte förpackningarna till bredden eftersom fryst saft expanderar.

5. Rengör flaskorna noga så undviker du mögel i saften! Diska ur, skölj ordentligt och lägg gärna in flaskorna på en plåt (utan lock)  i 125-gradig ugn i en kvart så är de rena.

6. Ska du tillsätta konserveringsmedel? Tänk på att det inte tål att kokas, så tillsätt det strax innan du häller upp saften.

Annons