Hem / Inspiration / Köksknep / Koka sylt, marmelad och gelé
saft och sylt
Foto: Kerstin Eriksson

Koka sylt, marmelad och gelé

Publicerad den

Gör egen sylt! Att koka sylt, marmelad och gelé är enkelt, och kräver väldigt få ingredienser. Överallt mognar frukt och bär och de svenska tomaterna är sötare än någonsin under sensommaren. Nu gäller det att ta tillvara allt det goda. Här kommer några smakrika tips till alla som vill förlänga säsongen. Här är våra bästa tips! Titta på filmerna för att se exakt hur man gör, och välj något av de goda recepten här nedan.

Annons

Steg för steg: Så kokar du sylt 

rensa och skölj bären

1. Rensa och skölj bären. Frysta går också bra.

sterilisera syltburkarna

2. Diska syltburkarna. Ställ in dem i ugnen på 125 grader i en kvart för att sterilisera dem.

3. Koka lock och eventuella gummipackningar.

4. Koka upp bären tillsammans med socker eller syltsocker i en gryta. Koka i 2-3 minuter och skumma väl med en hålslev eller en sked. Ta av grytan från värmen och tillsätt konserveringsmedel om så önskas (I syltsocker finns redan konserveringsmedel).

5. Häll upp den heta sylten i burkarna. Fyll burkarna hela vägen upp och sätt fort på locket så att det skapas ett naturligt vakuum av värmen.

Tips när du syltar 

1. Dubbla inte ett syltrecept, eftersom sylten kanske inte tjocknar. Gör flera omgångar istället.

2. Syltsocker innehåller både pektin som gör sylt och marmelad fastare, och konserveringsmedel som förlänger hållbarheten. Det går förstås bra att använda även strösocker, eller farinsocker, muscovadosocker och rörsocker för att förändra smaken, men tänk på att sylten/marmeladen kan bli lösare. Använd inte syltsocker när du gör gelé, utan vanligt strösocker eller gelésocker.

3. Rensa bort alla skadade bär, de förkortar hållbarheten.

4. Spara glasburkar med lock och använd när du syltar, så slipper du köpa nya. Diska dem noga först, och sterilisera som beskrivet ovan.

5. Fyll burkarna ända upp till kanten och förslut direkt så bildas ett vakuum i burken.

6. Tillsätt konserveringsmedel om du inte använder syltsocker och vill förlänga hållbarheten. Hur mycket står på förpackningen. Koka färdigt sylten/marmeladen/gelén, lyft undan från värmen och blanda i konserveringsmedlet. Låt det inte koka! 

7. Förvara sylten svalt. 

Annons