köttskola toppbild
Artikel

Köttskola – så hanterar du och tillagar kött!

Kött är en energi- och näringsrik källa. Proteiner, järn, B-vitaminer, zink och magnesium är bara några av de viktigaste näringsämnena som kött är rikt på. Kött är så proteinrikt att att järninnehållet i en biff motsvarar det som finns i tre stora portioner spenatsoppa. De smakrikaste köttbitarna är oftast de med ben och fett.
Text: Jonas Karlson Bobits

Välkommen till vår köttskola! Här delar vi med oss av information och råd på hur du hanterar och tillagar kött, vad man bör tänka på och delar även med oss av recept såklart! Använd våra snabblänkar för att snabbt komma till den del i artikeln du vill besöka, eller scrolla vidare neråt för att läsa hela artikeln.

Allmänt om kött

kött, stek, skärbräda

En tumregel för nästan allt kött är att om det är en detalj av en muskel som djuret använt mycket så krävs en längre koktid för att det inte ska bli segt.

Långkok på högrev, karré, bringa eller bog är vanligast. Även lägg, kind och svans är kända långkoksdetaljer.

Vilket kött man än väljer vill man att det ska vara mört. Tillagningstid och marmorering spelar stor roll. Men mörningen är minst lika viktig. Häng- och vakuummörat är de vanligaste sätten idag. Då köttet möras i vakuumförpackningen kan ett tips vara att öppna och tillaga köttet så nära bäst före-datumet som möjligt för möraste resultatet.

Att välja rätt kött

kött

Det att tänka på vilket kött man väljer att äta, och valen är många. Plånboken, hur många som ska äta, hur lång tid man har för att laga maten, tillgänglighet och säsong är bara några av alla delar som kan spela in.

Dessutom ska det väljas olika bitar för olika rätter och olika tillagningsmetoder. En bit högrev passar till exempel lika dåligt till att steka snabbt som en fläskkotlett passar för långkok. I grunden vill vi alltid välja svenskt-, kravmärkt- och/eller ekologiskt kött.

Mer om olika köttbitar & styckdelar

Välj rätt nötkött
Våga laga lamm

Recept

Hygien & hantering

Kött bör man förvara i kylskåp under 8 grader. Ju svalare desto längre hållbarhetstid. Färg och lukt på köttet är bra för att märka om köttet går att äta eller inte. Däremot kan gråfärgningar av köttet bildas av att det kommit i kontakt med syre vilket är helt ofarligt.

När du ska tillaga köttet, lukta på det. Om det luktar skämt eller surt är det dåligt.

Använd alltid separata skärbrädor, knivar och verktyg för allt när du lagar mat. Då slipper du riskera att bakterier från ett livsmedel eller rått kött hamnar på något annat livsmedel eller den färdiga maten.

Några enkla stekgrader:

  • Rare (Rött): 45-50 grader
  • Medium-Rare (Rosa): 50-54 grader
  • Medium (Ljusrosa): 54-58 grader
  • Medium-Well (Rosagrå): 58-65 grader
  • Welldone (Välstekt): 65-72 grader

OBS! Griskött rekomenderas att tillagas till minst 70 grader och färs ska alltid genomstekas.

Recept

Smaker som passar till

kryddor, kryddblandning

Det finns en hel uppsjö av klassiska, enkla och galna tillbehör till kött. Från choklad och honung till pepparrot och ingefära.

Olika köttdetaljer och olika djur har olika smaker men många tillbehör och smaksättningar passar till de flesta.

Lök, tomat, örter, salt och peppar kan ofta vara grundsmaker i många recept. Vissa ingredienser såsom lök och morot är kända för att höja smaken på köttet i sig.

Mer specifika, kända smakkombinationer för varje djur;

  • Nötkött: rödvin, chili och tomatpuré
  • Fläskkött: äpple, senap och katrinplommon
  • Lammkött: rosmarin, citrusskal och vitlök

Recept