Hem / Inspiration / Köksknep / Välj rätt nötkött
Grytstek
Foto: Linnea Swärd

Välj rätt nötkött

Publicerad den

Hur väljer man rätt kött i butiken? Är vakuumförpackat kött sämre än hängmörat, och är det farligt att äta kött efter bäst-före-datumet? Vi hjälper dig välja rätt nötkött!

Annons

Se, lukta, känn!

Lita på dina sinnen när du väljer nötkött. Köttet ska ha lite stuns, dofta friskt och nötigt och ha en jämn färg. Välj bort sladdriga, blanka bitar. Leta efter bitar med marmorering, alltså insprängt fett. Ska du grilla är det bara bra med en fettrand: Fettet ger smak till köttet, och är enkelt att skära bort vid servering.

Nötkött

Plastförpackad nötfärs kan ibland anta en delvis grå nyans, vilket inte är farligt. Så länge den doftar färsk är det fritt fram att äta. Hängmörat kött är stadigare, och kan också anta en grå nyans, utan att det innebär att köttet blivit dåligt.

Mörning

Nötkött behöver möras för att bli gott, helst 2 veckor. I Sverige har det mesta nötköttet hängt i åtminstone 7 dagar, men längre mörningstid har blivit vanligare, eftersom svenskarna i större grad efterfrågar det.

Mörning sker antingen genom att köttet får hänga, eller genom vakuummörning. Vakuummörning sker genom att man styckar köttet och lägger i en lufttät förpackning, där det får möras. Vid hängmörning hänger man hela djuret och styckar först efter mörningen. Hängmörning var förr den vanligaste metoden men har idag i större grad ersatts med vakuummörning, och hängt kött anses idag mer exklusivt. Hängmörning leder till mer svinn än vakuummörning, men anses av många ge mörare kött.

I butikerna finner du ofta vakuumförpackat kött. Vakuum är ett utmärkt mörningssätt, men kruxet är att köttet sällan är färdigmörat när det kommer till butiken. Därför ska du se till att gå så nära du kan mot slutet av bäst före-datumet när du köper vakuumförpackat, förutsatt att du kyler köttet igen så snart du kan efter köp. Även nötkött som passerat bäst före-datumet kan faktiskt vara ok att äta, men då ska köttet varit kylt, hanterats hygieniskt, och du måste vara noga med att lukta på köttet.

Öppna inte vakuumförpackningen under mörningen – i din kyl är luftfuktigheten hög och det kan göra köttet dåligt. När du maler eller köper köttfärs ska du däremot se till att tillaga den så snart som möjligt, eftersom köttfärs är en hygieniskt känslig produkt. Ät inte köttfärs som passerat bäst före-datum.

Pris

Det är lockande att ofta köpa billigt kött i mataffären, men tänk på varför köttet kan säljas till ett så lågt pris. Någonstans i ledet har man varit tvungen att minska på kostnaderna, och det är mycket möjligt att god djurhållning och miljöhänsyn har fått stryka på foten. Detta gäller även billigt kött från Sverige. Det är svårt att sätta sig in i köttproduktionen som konsument, men det är ändå vi som har den största makten: Det är ju vi som köper, eller inte köper, köttet, och kan välja bort de varor som säljs till misstänkt lågt pris! Fråga butiksinnehavaren var köttet kommer ifrån.

Se styckningsschemat

Del för del: Se var alla köttdetaljer på nötdjuret sitter

Annons