Hem / Inspiration / Köksknep / Chiliskola: Så starka är de
chili

Chiliskola: Så starka är de

Publicerad den

Chilihetta har de flesta upplevt, men kan du skillnaden på de olika chilisorterna? Alice visar hur du känner igen din favorit - och ger tips på hur du använder dem i köket.

Annons
padron chili

Pimientos Padrones 

Liten grön frukt som har flera ”veck” i skalet. Friteras hela, med fröhus, eller steks i en panna med mycket olja och saltas. Pimientos är perfekta tilltugg till ölen och vanligt förekommande i det spanska tapasköket.

Är ganska ovanlig i matbutiker så passa på när du hittar dem! Cirkapris: 299:-/kg

Spansk Peppar, Dutch 

Vår vanligaste chili som egentligen heter Dutch. Används i så gott som allt – från grytor till rostad och mixad. Det är den vanligaste chilin i våra butiker. Cirkapris: 149:-/kg

chili
jalapeno

Jalapenos 

En grön, lite knubbig och avlång chilli. Mest känd i Sverige som konserverad i glasburk. Använd den i en salsa tillsammans med tomatillos. Utmärkt att fylla och gratinera och använda i sallader, såser, chutney eller grytor. Det går även bra att baka in den i bröd.

Jalapeno har en sammansatt smak av grönsak och fyllig styrka med viss sötma. Cirkapris:199:-/kg

Habaneros 

Världens starkaste chili och finns som röd, grön, gul och orange. Kommer ursprungligen från Mexico, men odlas även i Holland. Betyder ”från Havanna”. Scotch Bonnet är en variant som kommer från Jamaica. Används bland annat i salsa och pickles. Habanero uppskattas för sin otroliga styrka och tropiskt fruktiga smak. 199:-

Piri Piri 

Liten röd/grön och glödhet, då det är svårt att skära bort kapcacinet.199:-

Annons