Hem / Inspiration / I säsong / Vinter / Revansch för kålen

Revansch för kålen

Publicerad den

Kålväxter har nått primörstatus hos stjärnkrögarna, sägs skydda mot sjukdomar och kostar nästan ingenting. Kålen har med andra ord fått en revansch! Läs om varför kålen plötsligt är fin igen, och hitta härliga recept med kål.

Annons

Borta är tiden då kålen behandlades styvmoderligt, kokades sönder till oigenkännlighet och fick barnen att rynka på näsan. Prisvärd, delikat och supernyttig har den fått en välförtjänt comeback.

Att kålen fått en revansch på krogen är inte så konstigt. Kålväxter erbjuder en smakmässig bredd: Allt från grova, smakrika och senapsstarka sorter till mjälla, primörlika godingar. Med andra ord är kål i mat mycket mer än långkokt kål. Den har smakmässigt mycket att ge, särskilt om den tillagas varsamt.

Kål som kokas, steks eller wokas hastigt har en fräschör och skärpa som få andra grönsaker kan erbjuda. Som en bonus får du bättre hälsa av kål. Alla kålväxter innehåller nämligen rikliga mängder av vitaminer och mineraler, som järn, kalcium, C-vitamin och A-vitamin.

Kålväxter sägs också ha bakteriedödande egenskaper, anses leverrenande och gynnar immunförsvaret. Detta samtidigt som de kan hjälpa till att sänka LDL-kolesterolet.

Tips:  Ät kålen rå! De flesta kålsorter är delikata i en sallad, tack vare sin senapsliknande styrka. Strimla tunt och dressa med en god vinäger och olivolja. Småsugen före maten? Knapra på en näve vit- eller rödkål istället för jordnötter eller chips.

Annons