Hem / Inspiration / I säsong / Grill / Stora grillguiden
grillad flankstek
Foto: Nurlan Emir

Stora grillguiden

Publicerad den

Marinad, grillkol, rätt temperatur... Det är mycket som ska klaffa på en grillfest. Vi har tips och recept för en lyckad utekväll i trädgården!

Annons

Grilla rätt!

Tänk på var du grillar, ett jämnt underlag är en bra regel. Ställ gärna grillen på en vindskyddad plats. Var noggrann med att alltid ha vatten till hands om det börjar brinna.

Ett bra knep är att ha vatten i sprayflaska för att släcka flammor i grillen. Grilla inte över öppen låga utan vänta tills kolen fått en fin glöd. Glöd från kol och ved är bäst. Undvik kottar, sågspån och impregnerade träbitar som bildar mycket rök.

grillad korv

Checklista för grillmeistern: 

Tänk på miljön! Använd ekologisk braständning istället för tändvätska. Prova skorstenständare, ekologiska tändmaterial eller elektriska grilltändare.

När du ska grilla kött… 

Tillbehören gör skillnaden

Marinera mera: en mustig marinad kan få den tråkigaste grillbit att förvandlas till en smakupplevelse utöver det vanliga. Prova dig fram till dina egna favoriter. Chili, ingefära och honung är klassiska smaksättare.

…och när du ska grilla fisk: 

Feta fiskar passar bättre för grillen. De är fastare i köttet och går inte sönder så lätt. Välj gärna laxkotletter eller strömmingsfiléer. Hela portionsfiskar av öring, röding eller regnbåge är väldigt effektfullt att servera.

Det går bra att grilla även gös, gråsej, hoki och annan mager fisk men då får man vara lite mer försiktig så att den inte fastnar.

grillad lax

Allra enklast är att lägga fisken i dubbelhalster. Då hålls fisken ihop, är lättare att vända och man har bättre koll på när fisken är klar.

Blandar man fisk och grönsaker på grillspettet är risken att något av det blir färdigt före det andra. Grilla därför fiskspett för sig och grönsaksspett för sig.

Tips delvis hämtade från www.svenskfisk.se

Grilla skaldjur

Skaldjur är också perfekta för grillen. Hela räkor med skal, pilgrimsmusslor, havskräftstjärtar och även hummer passar bra.

Trä upp räkor och musslor på spett så går de lättare att grilla.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

grillade pilgrimsmusslor
Annons