Hem / Inspiration / Hälsa / LCHF / Baka med LCHF!
Baka med LCHF

Baka med LCHF!

Publicerad den

Att baka med lchf är både utmanande och roligt på samma gång. Här samlar vi våra favoritrecept på delikata, men helt sockerfria, efterrätter och bakverk!  Text: Catarina Bjerén

Annons

Byt ut vetemjölet

Glöm bort allt vad vetemjöl och socker heter! Satsa istället på nötbaserade mjölsorter, feta mjölkprodukter och naturliga sötningsmedel som har ett lågt kolhydratinnehåll. De mest förekommande mjölsorterna som ersätter vetemjöl när det kommer till att baka med LCHF är mandelmjöl, kokosmjöl och hasselnötsmjöl. Det är viktigt att tänka på att dessa mjölsorter inte binder vätska på samma sätt som vanligt mjöl och man måste tillsätta något fiberrikt som binder vätskan och håller ihop degen. Vill du ersätta mandelmjölet med ett annat nötmjöl är det bara att byta ut till samma mängd.

Söta utan socker

Vissa väljer att söta bakverken med naturligt socker från frukt och honung, vilket givetvis är betydligt bättre än att ha i raffinerat vitt socker. Om du å andra sidan äter en strikt LCHF-kost bör du se upp för fruktsockret också, då det påverkar blodsockret på samma sätt som vanligt socker. Det säkraste kortet för att hålla nere kolhydraterna är att använda sig av så naturliga sötningsmedel som möjligt. Stevia, erythritol och steviolglykosider är några exempel på sötningsmedel som används flitigt av många LCHF-anhängare idag.

Använd mycket fett

När du bakar med LCHF är det som sagt tillåtet att använda mycket fett. Utöver det saftiga nötmjölet är det även tillåtet att tillsätta krämiga vätskor som t.ex. vispgrädde, gräddfil, kesella, yoghurt, creme fraiche och färskost, vilket resulterar i att bakverken blir extra saftiga och goda.

Annons