Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Supermat: Därför ska du äta gröna grönsaker
grönsaker

Supermat: Därför ska du äta gröna grönsaker

Publicerad den

Vill du bli piggare, gladare och potentiellt öka chanserna för att skapa ett starkare skydd mot cancer och andra sjukdomar skall du satsa på gröna grönsaker och blad! Här får du illgröna hälsorecept och tips om hur du kan få barnen (och du själv) att börja äta grönt. Källa: Livsmedelsverket

Annons

Gröna blad och grönsaker är fullproppade med skyddande ämnen som vitaminer, mineraler, spårämnen, enzymer, flavonoider, klorofyll och fytokemikalier.

spenat

Många av dessa ämnen förstörs vid upphettning så för att inte gå miste om dessa är det klokt att äta en del av de gröna grönsakerna råa. Om man tillagar dem är ångkokning den bästa metoden.

Flavonoiderna är skyddsämnen som har en kraftig färg. Ett högt intag av dessa har förknippats med lägre risk för hjärt- kärlsjukdom och vissa cancerformer. Ju mörkare broccoli desto bättre med andra ord.

Antioxidanterna och fytokemikalierna i de gröna grönsakerna kämpar mot de stygga fria radikalerna som både bildas naturligt i vår kropp och som vi får i oss genom olika sorts gifter och osunda levnadsvanor. De gröna grönsakerna har därför en förebyggande effekt mot cancer.

avokado

Gröna grönsaker är dessutom rika på fibrer som håller igång magen, gör oss mätta och som har en positiv inverkan på vårt blodsocker och våra blodfetter.

Bäst är att äta obehandlade, biodynamiskt odlade grönsaker. Ätliga gräs och groddar är speciellt näringsrika. Dessa finns även som ett torkat pulver i välsorterade hälsokostbutiker.

Så får du barnen att äta grönt!

paprikatåg

Tips! Gör ett paprikatåg med mild dipp – ett roligt sätt att servera grönt! Här hittar du receptet.

Gröna grönsaker innehåller mycket vitaminer & mineraler

Vit A

Folsyra

E vitamin

Kalcium

Kalium

Järn

Magnesium

C-vitamin

Flavonoider

Fytokemikalier

Klorofyll

Enzymer

Fibrer

Vilda ätbara gröna växter & blommor:

Det finns såklart gott om ätbara växter och blommor, och många glömmer vi bort! Här har du en lista på några av våra gröna favoriter som du hittar i det vilda;

Koncentrerad grön näring:

Alfalfa och andra groddar

Vetegräs

Alger

Krasse

Vattenkrasse

Spirulina

Spirulina

Spirulina är en mikroskopisk sötvattenalg som innehåller massor med olika näringsämnen såsom vitaminer, mineraler, antioxidanter, aminosyror.

spirulina

Den är rik på betakaroten, järn, kalcium, vitamin E, zink, klorofyll, vitamin B, folsyra, GLA. Spirulinapulver finns i hälsokostaffärer.

Tips! Överraska värdarna, och dela med dig av hälsosamma livsval! Ta med en bukett sparris istället för blommor nästa gång du blir bjuden på middag.

sparris
Annons