Hem / Inspiration / Fest / Monika Alhbergs buffétips
Yoghurtmarinerade kycklikngben

Monika Alhbergs buffétips

Publicerad den

Vårtider är buffétider! Därför har vi frågat Sveriges buffédrotting Monika Ahlberg om de smarrigaste tipsen för att lyckas med bjudningen.

Annons

Monika Ahlberg anlitas flitigt som matskribent och TV-kock, och är en av Sveriges mest lästa kokboksförfattare med sina 15 titlar. Just nu jobbar hon med sin kommande bok med temat lättlagad vardagsmat. Men det är kanske som fest- och buffédrottning vi känner Monika bäst – och här ger hon matnyttiga tips till dig som vill bjuda på inspirerande mat utan att bli ruinerad.

Monika Ahlberg

Vad ska jag servera på en buffé med en tight budget?

– Kycklingben i ugn går alltid hem, ljumma sallader på slantade rotfrukter, röd- och gulbetor, ljummen potatissallad med sparris och jordgubbar ger ett lyxigt intryck men det behövs inte många jordgubbar eller sparrisar för att skapa den! Hembakat bröd och hembakad paj eller tårta.

Buffé för över 50 personer – vad är det viktigaste att tänka på?

– Som alltid: Förbered! Gästerna vill träffa dig och inte se att du springer ut och in i köket hela kvällen! Tänk också på att ju fler personer och ju fler rätter du gör så äter folk mindre mängder av allt!

Vegetariska alternativ som inte bara är sallad?

– Ugnsbakade rotfrukter eller ugnsbakade grönsaker som zucchini, paprikor, aubergine, rödlök, vitlök. Pajer med chévre eller fårost och spenat.

Godaste röran/såsen?

– Min basilikasås utan tvekan! Den går till allt! (Se recept nedan) Hur ser din drömbuffé ut?- Åh, varenda buffé är ju unik i sitt slag! Men en buffé där gästerna trivs, stämningen är härlig och maten både är vacker och god med ett väder som vi sent ska glömma är ju rena drömmen!

Till sist: vad serverar du på nästa buffé?

– Jag brukar tänka något i fiskväg, något i köttväg och bygga buffén kring det med god ost, gott bröd och olika vegetariska rätter.

 

Monika Ahlbergs basilikasås

Det här är min magiska sås och den passar till allt!

Mixa samman alla ingredienser till en vacker grön sås. Servera till allt!

Annons