Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Lättare rött till mustig mat?
chili på hönsfärs
Foto & styling: Sanna Livijn Wexell

Lättare rött till mustig mat?

Publicerad den

Att kraftfullt rött vin passar till mustig mat och kraftiga kötträtter är allmänt vedertaget, men visst kan man även matcha mer eleganta röda viner till grytan. Här är experternas främsta tips! Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

Det finns flera olika sätt att kombinera mat och rött vin. Det allra vanligaste är att kraftfullt rött passar mustiga grytor och rikliga kötträtter. Helheten blir ”stor” med mycket smak i både mat och dryck, något som mynnar ut i intensiva smaksensationer:

TIPS:  Château Bouscassé, 2204, 149 kr

Men det går att tänka tvärtom. Istället för fylligt väljer vi elegant till smakrikt kött, gärna av druvan pinot noir. Visserligen knepig att odla men lyckas man bjuder den omedelbar njutning med silkesmjuka tanniner och frisk helhet. Dessutom smakintensiv med fokus på rödbärigt och färska örter, åtminstone om druvan odlas i kylslagna klimat:

TIPS:  Bourgogne Vieilles Vignes de Pinot Noir Albert Bichot, 5470, 129 kr

I kombination med mat understryker pinot noir snarare än möter smakerna med full kraft. Vinet lägger sig i bakgrunden och accentuerar mustiga smaker snarare än överträffar dem.

 

Annons