Hem / Recept / Påskens lammstek

Påskens lammstek

Betyg: 5 av 5
1 röst
1 tim
Medel
Annons

Lammstek hör påsken till, tycker jag. Det har ju sina historiska anledningar, men det är dessutom väldigt gott och en trevlig tradition. Praktiskt också att kunna göra i ordning mat för många i förväg att sedan njuta av. En påskmiddag i Katinkas Kitchen består därför gärna av lammstek, med potatisgratänger i portionsformar som fått extra bett av parmesan. Till serverar jag gärna ratatouille eller bara gröna bönor. Smaksättningen består av vitlök, rosmarin och kanske även andra örtkryddor och ibland även lite rivet citronskal. Tillsammans med olivolja och salt som gnids in i lammsteken. Ju lägre stektemperatur desto saftigare kött, men det tar ju också längre tid. Lammsteken steker jag tills den har en innetemperatur på 57 grader, varefter den får vila ett tag innan den skärs upp.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

4 port
 • 1 kg
  lammstek, benfri
 • 1/2 dl
  olivolja
 • 1 tsk
  salt
 • 1/2 tsk
  peppar
 • 1.5 tsk
  rosmarin
 • örtkryddor, tex. timjan
 • 1 st
  citron, rivet skal av en, eventuellt
 • 7 klyftor
  vitlök
Annons

Gör så här

 1. 1. Skala och skär vitlöksklyftorna längsmed så de blir som avlånga stavar som blir lättare att sticka in i steken lite här och var.
 2. 2. Blanda örterna med olivolja, salt, peppar och ev. citronskal. Gnid in lammsteken med kryddoljan.
 3. 3. Ställ in steken i ugnen som du förvärmt till den temperatur du valt att steka den i. Jag brukar som högst ha 175 grader när jag har lite mer bråttom.
 4. Fortsättning efter annonsen
 5. 4. Vid 175 grader tar steken max en timme vanligtvis. Men börjar jag i god tid steker jag den gärna på 125 grader i längre tid så att den blir riktigt saftig och fin.
 6. 5. Den som vill kan självklart steka på steken hastigt på hög värme i stekpanna innan den ställs in i ugnen, men det brukar jag bara göra när jag gör dekonstruerad stek som du kan läsa om i ett annat recept (som handlar om kalvstek men går att applicera även på lamm).
 7. 6. Medan steken blir klar i ugnen gör du de tillbehör du valt att servera till.
 8. 7. Antingen har du stuckit en stektermometer i steken som är med i ugnen hela tiden eller så har du en sådan där fantastisk stektermometer som man bara sticker in och får direkt svar på vad temperaturen är.
 9. 8. Mycket praktiskt eftersom man kan sticka in den på flera ställen för att vara helt säker. När temperaturen som sagt var är 57 grader tar du genast ut steken. Tänk på att det går väldigt fort på slutet, så kolla hellre ofta så steken inte blir överstekt och torr och tråkig.
 10. Fortsättning efter annonsen
 11. 9. Ställ steken att vila ett ögonblick innan du skär upp den. Är du inte riktigt klar med dina tillbehör du valt att servera till lägger du folie över steken.
 12. 10. Skär upp steken och servera.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 5 av 5 (1 röst)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept med

Fler recept inom