Hem / Recept / Pajdeg till matpajer

Pajdeg till matpajer

Betyg: 2.8 av 5
10 röster
1 tim
Medel
Annons

Det här är den klassiska franska pajdegen som används till både söta pajer och matpajer, som till exempel quiche lorraine och andra varianter.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

8 port

Du behöver till en pajform på ca 20 cm i diameter

 • 150 g
  vetemjöl
 • 1 nypa
  salt
 • 120 g
  smör, kallt, skuret i kuber
 • 4 msk
  vatten, kallt
Annons

Gör så här

 1. 1. Smula ihop mjöl och salt med smöret – gärna med fingrarna, alternativt i matberedare men kör då inte för länge! Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop degen.
 2. 2. Forma degen till en fast boll. Om du inte använder matberedaren ska du nu knåda degen på lätt mjölat bakbord så den blandar sig och blir en smidig slät boll. Svep in degen i plast och lägg att vila i kylskåpet.
 3. 3. Vid utkavling gäller det att arbeta snabbt så smöret inte smälter och den blir kladdig. Pudra lätt med mjöl och kavla till platt rundel som är något större än formen den skall täcka.
 4. Fortsättning efter annonsen
 5. 4. Lyft över degplattan och tryck ut den i formen. Var noga med att den går upp på och lite över kanterna. Låt den degklädda formen stå och vila och stabiliseras ett tag i kylskåpet före gräddning för att motverka att degen rasar ner från kanterna.
 6. 5. Grädda formen i mitten av ugnen om du har elektrisk ugn, men alltid högst upp i en gasugn. 200 grader varm skall ugnen vara. Förgrädda pajskalet i ca tio minuter.
 7. 6. Tag ut och nagga botten så den inte bubblar upp. Grädda några minuter till. När degen börjar ta färg och börjar dra ihop sig lite är pajskalets förgräddning klar.
 8. Fortsättning efter annonsen
 9. 7. Man kan egentligen fylla ett pajskal med nästan vad som helst - grönsaker, tomater färska eller soltorkade, skinka, ost av olika sorter, kyckling, lax och så vidare. Rester passar bra att använda. Kombinera smaker du tycker om och lägg allt i pajskalet.
 10. 8. Häll på en äggstanning gjord på 3 ägg och 3 dl gräddmjölk (eller bara mjölk om man föredrar), kryddad med salt och peppar och kanske något mer som passar till. Till spenat använder jag gärna muskotnöt, till chèvre och tomat örtkryddor, till kyckling kanske rentav curry - endast fantasin sätter gränser!

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 2.8 av 5 (10 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept inom