Hem / Recept / Krämig äggröra med rökt lax

Krämig äggröra med rökt lax

Betyg: 2 av 5
4 röster
15 min
Medel
Annons

Den här äggröran blir fantastiskt krämig och god, och något magiskt händer i mötet mellan äggröran och den rökta laxen. Jag åt den första gången på ett charmigt bed and breakfast när jag bilade i Skottland för många år sedan och fick lära mig att deras knep var att göra äggröran på grädde. Jag serverar den alltid som brunch under någon av påskdagarna, och kanske som förrätt.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

4 port
 • 8 st
  ägg
 • 1.5 dl
  grädde
 • 1 krm
  salt
 • 1/4 krm
  cayennepeppar, eventuellt
 • 1 krm
  vitpeppar, nymald
 • 2 msk
  smör
 • 6 skivor
  Rökt lax, strimlad
 • 1 knippe
  gräslök
Annons

Gör så här

 1. 1. Knäck äggen i en skål och vispa dem med en visp tills de blandats väl. Eftersom en äggröra ska bli sönderhackad i konsistensen ska äggen vispas sönder, till skillnad från när man gör omelett då det är viktigt att äggen fortfarande håller ihop.
 2. 2. Vispa ner grädden, saltet och kryddorna. Tänk på att det blir sälta av laxen sedan också. Salt kan man alltid tillsätta på slutet dessutom.
 3. 3. Värm upp en tjockbottnad kastrull eller teflonpanna och smält smöret. När det precis slutat fräsa men innan det hunnit bli bränt häller du i äggsmeten och rör hela tiden medan den värms upp.
 4. 4. I början går det långsamt, men när den väl börjar stelna går det fort så du måste röra hela tiden – annars blir den inte krämig och riskerar att brännas vid.
 5. 5. När äggröran tjocknat tar du den av värmen och lägger upp direkt på fat med laxstrimlorna vackert över – kanske i ett rutmönster.
 6. Fortsättning efter annonsen
 7. 6. Dekorera med den hackade gräslöken och servera direkt, ev. med rostat bröd eller annat gott bröd till. På bilden har jag serverat den tillsammans med bladspenat som frästs med schalottenlök.
 8. 7.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 2 av 5 (4 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept med

Fler recept inom