Hem / Recept / De perfekta pommes fritesen

De perfekta pommes fritesen

Betyg: 4.11 av 5
163 röster
1 tim 30 min
Medel
Recept av Ylva Porsklev
Från Kokbok
Annons

Dessa är helt mjuka inuti, har ett ganska tjockt lager av krispighet utanpå och, det här är viktigt, krispigheten kvarstår även när de svalnar. Mellanlandning i kylskåp ger däremot den knaprigaste krispigheten. Receptet kommer från boken "My Fryday" (Massolit förlag).

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

4 port
 • 1 kg
  potatis(ar), mjölig
 • 3.5 l
  vatten, + 3 msk salt
 • 1 skvätt
  olja, till fritering
 • 1 nypa
  salt, eller kryddblandning

Kryddblandning

 • 1/2 tsk
  senapsfrön
 • 1 tsk
  korianderfrön
 • 1 tsk
  spiskumminfrö, hela, eller 1 tsk malen spiskummin
 • 1/2 tsk
  salt
Annons

Gör så här

 1. 1. Skala potatisen och skär den i tjocka stavar. Koka upp salt och vatten och koka stavarna mjuka i cirka 5 minuter. Lyft försiktigt upp potatisen med hålslev och lägg dem att ånga av på ett galler med tidningspapper under. Låt potatisen svalna.
 2. 2. Hetta upp olja i en fritös eller kastrull (fylld till hälften) till 140 grader. Fritera potatisen i omgångar i cirka 5 minuter tills de börjar bli gyllene utan att ta för mycket färg. Lägg efterhand potatisen i ett durkslag och stoppa hushållspapper mellan varje frityromgång.

 3. 3. Ställ in durkslaget i kylskåpet med ett fat under ungefär 1 timme. Hit kan man förbereda, potatisen håller sig upp till ett dygn i kylskåp.
 4. Fortsättning efter annonsen
 5. 4. Dags för sista frityromgången. Hetta upp olja till 180 grader och fritera potatisen i omgångar i 3–4 minuter tills de får fin färg. Lägg efterhand upp pommes fritesen på galler med tidningspapper under. Salta dem alternativt lägg dem i en skål och strö över kryddblandning och blanda runt. Servera dem med valfri dippsås. Friteras stora mängder går det bra att varmhålla de färdiga pommes fritesen. Ställ gallret över en långpanna med bakplåtspapper och sätt in i en 120 grader varm ugn.
 6. 5. Kryddblandning: Rosta senapsfrön, korianderfrön och hel spiskummin (använder du malen, tillsätt den senare med saltet) i en het, torr panna under omrörning i ett par minuter. Mortla kryddorna tillsammans med saltet. Dipp som passar till: gochujangmajonnäs, ranchdressing.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 4.11 av 5 (163 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept med

Fler recept inom