Hem / Recept / Pommes frites i ugn

Pommes frites i ugn

Betyg: 3.69 av 5
597 röster
45 min
Medel
Vintips
Annons

Att göra goda pommes frites i ugnen, det går väl inte, tänker du. Joho! Så länge du är noggrann med att skära potatisen fint, låter oljan täcka alla sidor och saltar rejält kan de friterade varianterna slänga sig i väggen. Vilken typ av potatis man ska ha är en smaksak, men så stora som möjligt är bra att tänka på. Bakpotatis är onödigt dyr, så sortera hellre ut de stora potatisarna i självplocket.

Dryck till maten? Visa passande viner

Annons

Ingredienser

4 port
 • 1 kg
  potatis(ar)
 • 4 msk
  olivolja
 • st
  flingsalt
Annons

Gör så här

Pommes frites:

 1. 1. Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba potatisen, låt gärna skalet vara kvar.
 2. 2. Skär bort långsidorna på potatisen så att en så rektangulär form som möjligt kvarstår (men spara långsidorna, de är också goda!). Kortsidorna låter du vara. Skär potatisen i 1 cm tjocka skivor, och skär skivorna till jämnstora pommes frites.
 3. 3. Lägg allt i en skål med kallt vatten, och skölj tills vattnet är klart, för att få bort stärkelsen. Torka sedan pinnarna torra med hushållspapper.
 4. 4. Häll bort vattnet ur bunken och lägg tillbaka pommes fritesen. Ringla över olivolja och vänd runt potatisen noga. Det här är ett viktigt steg, så se till att alla sidor på bitarna blir täckta av olja!
 5. Fortsättning efter annonsen
 6. 5. Lägg ut potatisen på en plåt, täck gärna med bakplåtspapper. Se till att bitarna inte ligger på varandra, använd hellre två plåtar och varmluftsvärme om det blir trångt.
 7. 6. Ugnsstek i en halvtimme tills pommes fritesen är gyllene, men vänd runt dem var 10:e minut och håll lite koll. Beroende på hur tjocka bitar du skurit så kan tiden i ugnen kortas av. Den andra gången du vänder dem saltar du generöst. Servera direkt!

Näringsvärde per portion

fett
13
g
protein
4
g
kolhydrater
41
g
energivärde
312
kcal

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 3.69 av 5 (597 röster)

Frågor, tips och kommentarer