Artikel

Alla kan äta veganskt!

Vegansk mat – krångligt och omständligt? Inte alls! Vi pratade med Jasmine Lindberg, namnet bakom bloggen Vegan Style, om beslutet som fick en ny värld att öppna sig i köket, Vi får också smakprov på hennes veganska mat. Inspirerande street food, lyxiga efterrätter och tjusiga snittar – här är den nya, uppdaterade vegankosten!
Text: Linnea Swärd

Veganstyle

Blogg: Vegan Style

Besök bloggen

Namn: Jasmine Lindberg

Bloggar om: Vegansk mathållning och veganska restauranger, raw food och veganska produkter. ”Veganiserar” ofta vanliga recept.

Hur länge har du ätit veganskt?

– Nu har jag ätit veganskt i 2 år. Intresset har funnits länge, och jag blev vegetarian på heltid för ungefär 4 år sen och bestämde mig efter ett tag för att testa raw food. Under tiden läste jag på mer om att äta helt veganskt och en dag bestämde jag mig för att ta steget fullt ut.

Vad innebär vegansk mathållning för dig?

– För mig är det viktigt att försöka göra en god insats både för djur och miljö. Samtidigt har vegansk kost också gett mig bättre hälsa och mer energi. Jag var förut rädd för att det skulle vara superkrångligt att äta veganskt, men jag vill via bloggen visa att det är mycket lättare än man kanske tror till en början.

– En annan rolig sak är också alla nya intressanta veganprodukter som dyker upp på marknaden just nu, det dyker upp lite nytt överallt och en del vegoföretag börjar inse att det finns stor efterfrågan på att göra om deras vegetariska produkter till helt vegetariska. Jag gillar att åka in till butiken Goodstore och köpa nya veganprodukter, speciellt vid speciella högtider. Men eftersom intresset för hälsofrågor och mat är stort i samhället, så går väldigt mycket numera att köpa i vanliga affärer vilket är jättekul!

Måste man vara bra på matlagning för att äta vegansk kost?

– Absolut inte. Alla kan äta veganskt! Det finns dessutom många bra halvfärdiga produkter som man bara behöver steka om man inte har lust att laga eget. Det finns både produkter baserade på bönor och soja, och även vissa sorters veganost som är sojafria – så det finns något för de flesta.

Vilken är den största utmaningen med att äta veganskt?

– När man ska gå ut och äta kan det vara svårt ibland. I synnerhet på restauranger där de inte har så bra koll kring skillnaden mellan vegetariskt och veganskt. En gång när jag var på restaurang för att fira en väns födelsedag så hade vi ringt in i förväg för att beställa något veganskt till mig

– Jag fick en tallrik med pommes och grillade grönsaker och restaurangen ville att jag skulle betala högre pris för min mat än vad mina vänner gjorde för sin lax/oxfilé. Det kändes ganska surt. Men det blir bättre och bättre, och ofta brukar de kunna plocka ihop något gott från menyn ändå. Det öppnar också många nya restauranger och människor verkar mer medvetna idag än för bara några år sedan.

Vilka är de största fördelarna med vegansk kost?

– Att det är så gott! Jag tycker att man får mer energi, men det beror också helt på vad man äter. Man kan vara ”skräpmatsvegan” också. En annan stor fördel är att man inte utsätter djuren för onödigt lidande, och vi besparar miljön. Här hemma har vi dessutom fått mer varierad kost och man provar på fler nya roliga och goda recept – det känns lite som att en helt ny värld öppnades för mig när jag började äta veganskt på allvar.

Vilka är de vanligaste frågorna du får om mat av vänner och bekanta?

– Jag får ofta frågor om middagstips och vilka ersättningsprodukter som är bäst i olika sammanhang. Ibland får jag frågor kring hälsa också, och då främst frågor om protein.

Bästa tipsen för någon som är nyfiken på grönare mat?

– Man kan ofta omvandla sina vanliga favoritrecept och göra dem vegetariska, vilket kan kännas lättare så man inte behöver göra så stor förändring. Testa lite nya produkter som finns i butikerna, det dyker upp nytt hela tiden. Det finns olika sorters biffar (baserade på bönor eller soja), grädde, mjölk (havre, mandel, ris, hasselnöt, kokos), ost, tofu.

– Kanske kan man testa en ny produkt i veckan? Alla gillar inte alla produkter, själv har jag t.ex svårt för sojamjölk men tycker om rismjölk väldigt mycket. Läs vegobloggar, köp en ny vegoinriktad kokbok med roliga bilder, kolla matlagningsklipp på youtube, prova gärna nya smaker och googla upp nya recept.

-För de som känner sig osäkra och trevandes är köttfri måndag ett engagerande insteg i veganvärlden, och djurens rätt har en bra app och ersättningslista vilket gör det lätt att hitta alternativ. Vegansk mat innebär nog för många att man måste förbereda mycket, stå länge i köket och leta efter ersättningsvaror.

Har du några lugnande ord på vägen till någon som känner att vegansk kost är alldeles för krånglig?

– Det kan kännas lätt överväldigande till en början. Recept finns lättillgängligt på internet om man vill laga eget. Det kan kännas skönt att veta att det ofta finns många goda färdiga alternativ som till exempel vegobullar i butikerna om man inte vill, orkar eller hinner laga något eget men ändå vill äta veganskt. Man behöver heller inte gå all-in direkt, ta det i din egen takt och prova dig fram långsamt.

Till sist: Kan du ge ett veganskt snabbtips till middag?

– Spaghetti med färssås! En klassiker som jag inte kan tröttna på. Man kan variera sig och använda antingen linser, sojafärs, smulad tofu eller grovhackade kikärtor.

Nyfiken på vegansk mat? Kika på Jasmines recept här under!

Recept