Hem / Inspiration / Veganskt / Alla kan äta veganskt!
vegan

Alla kan äta veganskt!

Publicerad den

Vegansk mat - krångligt och omständligt? inte det minsta! Många har tagit beslutet att utesluta animaliska produkter i köket - och upptäckt en helt ny värld i köket! Här delar vi med oss av tips på hur du kan börja, vad du ska tänka på och såklart av härliga veganska recept för en vegansk vardag!

Annons

Måste man vara bra på matlagning för att äta vegansk kost?

Nej, absolut inte – alla kan äta veganskt! Det finns massor med ersättningsprodukter och färdiga produkter och livsmedel som man bara behöver steka på om man inte har lust att laga mat som tar lång tid. Det finns gott om produkter som är baserade på exempelvis bönor, ris och soja.

Vilken är den största utmaningen med att äta veganskt?

Att äta på restaurang kan vara lite klurigt, men idag har de flesta restaurangerna bättre koll på skillnaden mellan vegansk kost och vegetarisk kost, Det öppnar fler och fler restauranger med fokus på vegansk mat och samhället är på det stora hela mer medvetna idag än för bara några år sedan.

Vilka är de största fördelarna med vegansk kost?

Många upplever att de får mer energi, men det beror också helt på vad man äter. Man kan äta mat utan animaliska produkter och ändå inte få i sig näringsämnen och viktiga mineraler och vitaminer, skräpmat finns i alla former! En annan stor fördel är att man inte utsätter djuren för onödigt lidande, och du besparar miljön om du undviker produkter som färdats långt eller krävt stora utsläpp.

Bästa tipsen för någon som är nyfiken på grönare mat?

Ofta är det enkelt att göra om sina vanliga favoritrecept till veganska eller vegetariska! Börja med att prova nya produkter som finns i butikerna och fundera på hur du kan ersätta animaliska produkter.

Köp kokböcker som inriktar sig på vegansk eller vegetarisk kost för att hitta inspiration! Börja med att äta veganskt en eller två gånger i veckan, och utöka eftersom om det känns bra.

Annons