Hem / Inspiration / Världens mat / Europa / Finland / Finland firar 100 år!
piroger, finland

Finland firar 100 år!

Publicerad den

I december 2017 firade Finland, “De tusen sjöars land”, 100 år som självständig stat! Den 6 december blev en dag av pompa och ståt - då crescendot av årets firande tog vid. Här kan du läsa mer om vårt vackra grannland, och lära dig mer om matkulturen. Eläköön Suomi! Länge leve Finland! Text: Jonas Karlsson Bobits

Annons

Finland: Historia och fakta

Finland har idag 5,5 miljoner invånare och har finska och svenska som officiella språk. Finlandssvenska pratas mest i Österbotten och längs med kusten ner mot Åbo och huvudstaden Helsingfors. Man betalar med euro och har år efter år toppat listor på länder med de bästa skolorna och världens minst korrumperade länder.

Landet var även tidiga med att ge kvinnor rösträtt och var först i världen med att ge kvinnor fullständiga demokratiska rättigheter så att de kunde ställa upp i val. “De tusen sjöars land” består till ytan av 10% sjöar och hela 50% skog.

Finland är kända för många saker:

Jultomten bor i Finland, Tove Janssons mumintroll, arkitektur där de flesta känner till Alvar Aalto, Iittala-design, mobiltelefoner, bastubad, kaffe- och spritdrickande, tango och kanske det mest ikoniska: sisun, ett karaktärsdrag som står för kampvilja, uthållighet och kan närmast jämföras med ett “jävlar anamma”

Finländarna är stolta över sitt land och till jubileumsåret kan man räkna med att inget krut kommer att sparas. Med temat: Tillsammans – Yhdessä har evenemang, fester, utställningar m.m. redan pågått under hela 2017 med den stora finalen planerad på självständighetsdagen den sjätte december.

Eläköön Suomi! Länge leve Finland!

Det finländska köket och dess matkultur

Den finländska matkulturen och dess kök är starkt influerade av dess omgivning. Ryska och svenska inspirationer har mixats med det finländska skafferiet. Att äta vad naturen erbjuder ligger djupt rotad i finländarnas gener. Grönsaker, rotfrukter, vilda örter, viltkött, inälvsmat, fisk och spannmål är beskrivande för vad många finländare har på sina middagsbord. Ett rustikt och naturnära kök helt enkelt.

Världen över kanske Finland mest är känt för rågbröd, sill och lax i alla dess former, lakrits och sprit. För oss som bor lite närmare kanske de är lika kända för kaffeost, leverlåda, vilt, bär, svamp, karelska piroger, kålrotslåda, salmiakki, lördags- och länkkorv.

Visste du att:
Finländarnas svar på den svenska fikatraditionen involverar örfilar? Örfil, eller korvapuusti som det heter på finska, är nämligen namnet på “den klassiska” kanelbullen.

Typiska finländska rätter:

Rågen och den grova kålroten var länge Finlands basmat. Okej, kanske inte bara dessa två. Men rågen är väl använd och kålroten representerar traditionen av att använda rot-och grönsaker i den finländska “cuisinen”.

Grov och enkel, men smakrik, så lyder den finländska mattraditionen. Herkullinen! Numera profilerar sig Finland som ett modernt kök som står sig väl i konkurrensen med de andra nordiska länderna.

Svenska/finländska rätter:

Grannländer med “sammalika” traditioner. Mycket av det finländska är svenskt och tvärtom. Kräftskivan och ärtsoppan har lika stor betydelse oavsett vilken sida östersjön man befinner sig. Finlands mat är vår.

Rätter med finländsk själ:

Rätter som är inspirerade av den finländska själen. Här används det skafferi som används i Finland. Skogen är finländarens skafferi. Bär och vilt gör att man får känslan av att sitta vid en av tusen sjöar.

Ordlista – de ”viktigaste” orden och fraserna

Vi börjar med det lättaste för att komma igång: 

Får ej övertäckas – Ei saa peittää

Finland – Suomi

Sverige – Ruotsi

Bastu – Sauna

Jag kan inte finska – En osaa suomea

Ett, två, tre, fyra, fem – Yksi, kaksi, kolme, neljä, viisi

Tack – Kiitos

Ja – Kyllä

Nej – Ei

Ursäkta – Anteeksi

Bra – Hyvää

Dåligt – Huono

Var så god – Ole hyvä

Mat – Ruoka

Dryck – Juoma

Det var gott – Se oli hyvää

Smaklig måltid – Hyvää ruokahalua

Skål – Kippis

Kan jag få påfyllning tack? – Saisinko lisää, kiitos?

“Jävlar anamma” – Sisu

Matord:

Sallad – Salaatti

Frukt – Hedelmä

Svamp – Sieni

Grönsak – Vihannes

Potatis – Peruna

Kött – Liha

Fisk – Kala

Kyckling – Kana

Bröd – Leipä

Salt och peppar – Suolaa ja pippuria

Alkohol – Alkoholia

Öl – Olut

Cider – Siideri

Sprit – Viinaa

Vin – Viini

Kaffe – Kahvi

Te – Tee

Vatten – Vesi

Mjölk – Maito

Lakrits – Lakritsi

Annons