Hem / Inspiration / Världens mat / Asien / Kina / Bortom fyra små rätter

Bortom fyra små rätter

Publicerad den

"Det är egentligen jättelätt att laga kinesisk mat", säger Linlin som skrivit en kokbok speciellt till den svenska publiken. Vi fick en pratstund med den populära, kinesiska tv-kocken och matskribenten. Text: Petra Månström

Annons

I sin första bok utanför Kina presenterar Linlin mångfalden av smaker i de kinesiska köken och ger samtidigt inblickar i matkulturer och miljöer från de fem stora köken: Peking, Shanghai, Sichuan, Hunan och Kanton.

Recepten är genuina men valda efter ingredienser som finns i vanliga svenska matbutiker. Du som vill kunna laga kinesisk mat, beställa på restaurang eller bara känna till vett & etikett inför en Kinaresa kommer att ha stor behållning av boken. (Bilda förlag)

Lättlagad kinesisk mat – finns det? Javisst. Linlin, en av Kinas populäraste matskribenter och tv-kockar presenterar i sin nya bok ”Kina – matens rike” massor av enkla, kinesiska rätter. Det bästa är dessutom att boken är skriven direkt för en svensk publik.

Linlin

Varför skrev du den här kokboken?

– I Kina har jag ett matlagningsprogram på tv och skriver kokböcker, men bara om västerländsk mat. Jag lär kineser att göra västerländsk mat och de älskar det. För dem är det ju ny mat och en ny erfarenhet. Nu börjar allt fler västerländska människor intressera sig för Kina och de flesta av dem tycker så klart om kinesisk mat. Så jag ville göra en kokbok där jag delar med mig av den kinesiska kokkonsten och kulturen av idag.

Tror du att svenskar klarar av att laga kinesisk mat?

– Om du älskar att äta kommer du hitta ett sätt att laga vilken mat du än gillar! Jag har besökt kinesiska affärer i Sverige och de har allt du behöver. Kanske kan det vara svårt att hitta ingredienser i en mindre stad, men sojan, den kinesiska vinägern hittar man oftast. Det andra kan man ersätta med annat.

Vad tycker du om ”svensk” kinamat serverad på kinarestauranger i Sverige?

– Det är en av orsakerna till att jag ville göra en bok om kinesisk matlagning för den svenska publiken – att visa äkta kinamat. Jag har besökt ett par kinarestauranger i Sverige och maten har inte den där äkta, kinesiska smaken. Mina svenska vänner säger att kinamat i Kina är något helt annat än den som serveras på de flesta håll i Sverige.

Vad skulle du beställa om du vill beställa något riktigt gott i en kinesisk restaurang?

– Olika människor har ju olika smak, men för min del får det bli sichuanmat – het och spännande! Ungefär som rätten ”Kyckling som vattnas i munnen” ur min kokbok.

Kan du lära ut några matlagningsknep?

– För det första – gör inte för många rätter på en gång. Ditt kök kommer att se ut som ett slagfält och du kommer att blir galen. Gör en rätt åt gången, för kinesisk matlagning kräver många förberedelser – läs hackning – innan du kan börja laga.

– Välj några enkla recept om du är nybörjare, i min bok rekommenderar jag ett par rätter som ”stekt ris”, ”äggröra med tomater” och ”myror som klättrar i träd”. Om du vill börja laga kinesisk mat, gör i ordning ingefära, vitlök och kinesisk vårlök, då de ingår i nästan alla kinesiska rätter.

Finns det några likheter mellan kinesisk och svensk mat?

– Det är omöjligt för mig att jämföra kinesisk och svensk mat. Men jag kan berätta att svenska köttbullar är en stor succé i Kina!

Annons