Hem / Inspiration / Vardag / Så får du matglada barn
barn på picknick
Foto: Nurlan Emir

Så får du matglada barn

Publicerad den

Många barn har, åtminstone i perioder, svårt för ny mat,och vill helst bara äta ett fåtal rätter till middag. Det kan vara frustrerande som förälder när inget man ställer fram duger! Hur mycket tid och energi ska man egentligen låta matkrånglet göra anspråk på? Mari Bergman, tvåbarnsmamma och kock på Tasteline och Mathem, ger sina bästa tips till rådlösa föräldrar.

Annons

Vad ska jag göra – mina barn vill bara äta korv och makaroner! 

– Så låt dem göra det. Servera samma rätt till middag sju dagar i rad så kan jag lova att de kommer att jubla den åttonde dagen oavsett vad som står på bordet. Kanske lite hårt, men det funkar!

Ett annat sätt är att låta barnen vara med och planera veckans middagar, jag blir glatt överraskad varje gång över vilka rätter som min son gärna vill ha med i veckomenyn.

Vad ska man göra för att jobba bort barns rädsla inför nya smaker? 

– Det är ingen lätt match. Som förälder måste man ha ett enormt tålamod. Låt barnen få vara med och hjälpa till i köket och fortsätt att lägga upp grönsaker på tallriken vid varje måltid även fast barnen säger ”nej jag gillar inte broccoli”. Den 20:e gången kanske det faktiskt slinker ner en och annan liten smakbit.

– Barns smaklökar är inte som vuxnas, de behöver ett dussintal gånger på sig för att lära känna och tycka om nya smaker.

Är svenska föräldrar dåliga på att laga mat? 

– Nej, däremot tror jag att det är lätt att känna en enorm stress över att middagen ska vara klar en viss tid för att barnen överhuvudtaget ska orka äta. Helst innan barnprogrammen på TV börjar. Därför blir det nog mycket korv, köttbullar och fiskpinnar som går fort att tillaga.

Vad är det viktigaste att tänka på vid middagsbordet? 

– Att inte tvinga sina barn att smaka och äta upp, det ger bara negativa känslor vid middagsbordet och måltiderna blir till en enda lång tjatprocess med tråkig stämning. Jag har själv gjort det misstaget med min äldsta son som i dag är väldigt rädd för nya smaker. Detta medan lilltjejen glatt smaskar i sig av allt som serveras!

Maris bästa tips: 

Annons