Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Mattrender 2014

Mattrender 2014

Publicerad den

Anna Ottosson, dietist och författare, har varit i USA och spanat på trender inom mat och hälsa. Vad kommer vi att äta på krogen, handla i affären och hur kommer vi att resonera kring mat i framtiden? Läs hennes trendspaning och kommentera gärna under artikeln. Text: Mia Troberg

Annons

Vilka mattrender är på väg till Sverige?

Bönderna är de nya stjärnorna i L.A – mathjältarna, alla vill se en bonde i ögonen, efter köttskandaler och matfusk. Hollywoodstjärnorna har fått konkurrens. Bönderna är de nya heta. Och de syns överallt. I matbutiker och på restauranger. I den här 12 miljoner staden är det aldrig långt till en bonde. Bönderna är ”The cool people” ”Man ringer sin tryffelodlare”.

HIPPFAKTORN – Allt går tillbaka till HÄLSA – hur kan vi äta för att förebygga åldrande, sjukdomar. Delstaten med kanske mest silikon per capita omvärderar hälsa och skönhet. Där man vill äta sig snygg, stark, smal. Mat är den nya shoppingen. Istället för att strössla pengarna på modehusen vill vi lägga mer pengar på mat. Mat är en viktig identitetsmarkör.

Eatdentity – när ditt val av middag blir viktigare än ditt val av bil. Sociala medier är perfekta verktyg för att bygga på vår image. Vi älskar att checka in på restauranger, när vi reser och plåta våra frukostar med perfekta blåbär i symmetri. Eller begreppet Cousine de blogeur som myntats som innebär att varje restaurang bör ha en riktigt tokig maträtt så att vi gäster bara vill plocka upp våra smartphones, plåta och Instagramma. Perfekt reklam!

När det gäller hälsotrender så är glutenfritt hur stort som helst! Kombucha – en grön fermenterad te dryck – har knockat ut läsken ur kyldiskarna och dricks av kändisar, yogafolk, och hälsomedvetna i USA. Juicer och smoothies är enormt stort och det ligger juicebarer runt varenda hörn.

Vad är viktigt för dagens konsument när de handlar sina livsmedel?

Vi går från dekadent slentrianätande till medvetenhet. Det är trendigt att vara medveten i flera dimensioner när det kommer till mat. Ekologiskt, hälsosamt, fairtrade etc. Att krypa upp i soffan med barnen under fredagsmyset och äta choklad där kakaobönorna är plockade av barnhänder kanske inte är så fredagsmysigt. Vi står inför ett skifte – där vi vill vara mer medvetna i flera dimensioner.

Vad är det hetaste just nu på krogen?

Hyperlokalt odlat, ekologiskt från en utvald bonde som restaurangen specifikt samarbetar med för att få fram de absolut bästa råvarorna. Bonden namnges, personifieras och kanske till och med ersätter konsten på väggarna.

Är det någon mattrend som är totalt ute?

Blodiga biffar är SÅ ute. Alla äter grönsaker. Grönsakerna av bästa kvalité där man pratar om smak, textur på samma sätt som man gjorde förr om en blodig biff. Av de trender som kommit under senare år, vilken är här för att stanna för gott? Allt är föränderligt och skiftningarna vad som är trendigt går snabbt men hur vi kan äta hälsosamt och ta hand om både oss själva men också vår miljö kommer vi se mycket av i framtiden.

Läs mer om Anna Ottosson på FoodPower 

Annons