Hem / Inspiration / Hälsa / Detox / Yoga – en återkommande träningstrend
Foto & styling: Sanna Livijn Wexell

Yoga – en återkommande träningstrend

Publicerad den

Crossfit, HIIT, och styrketräning toppar listan över träningstrender. I motsats till dessa tuffa och intensiva träningsformer finns också yogan. En träningsform som är både balanserande och fysiskt krävande – på samma gång! Yogainstruktören Melissa Stark ger tips på kost som kan passa för en som utövar yoga. Text: Madeleine Grem-Nielsen

Annons

Balans i livet med träning och kost

Ett helhetstänk när det kommer till hälsa och välmående har för många blivit allt viktigare och kanske är det därför som yoga samt ekologiskt och närproducerad mat har blivit allt mer populär. Gymkedjor och yogacenter har scheman som är fullmatade med yogapass av alla dess slag. Det är Ashtanga-, Hatha-, Power-, Vinyasa-, Yin- och Bikramyoga. Trots att de skiljer sig åt så har de några gemensamma nämnare: de ökar din rörlighet och styrka samt hjälper dig att hitta balans i vardagen.

75 minuter Ashtanga yoga

Att utföra yoga i en 35 °C varm sal får svetten att rinna redan vid första andningsövningen. Ashtanga yoga är en dynamisk yogaform med stort fokus på andning, flow och kroppskontroll. Det är ett tufft och krävande pass där man bygger styrka, smidighet, lätthet och mental fokus. Känslan som infinner sig efter passet är fantastisk: en mjuk och smidig kropp samt en något skönare mental inställning. Och en lätt hungerkänsla, eftersom rekommendationen är att yoga på tom mage.

Så vad är bra kost för en utövar yoga?

– Jag tycker att det är upp till var och en att känna efter vilken kost som passar en bäst. Själv dricker jag gröna juicer, äter mycket frukt och grönt och sådan som kommer från växtriket, säger Melissa Stark på YogAhimsa.

Vegetariskt med andra ord?

– Många yoga-böcker förespråkar en köttfri kost. Det har också att göra med hinduismen och respekten för allt levande. En del kanske behöver proteinet, men det är upp till var och en att själv avgöra.

Vem kan utöva yoga?

– Yoga passar alla! Huvudsaken är att hitta balans, andas rätt och rensa ditt sinne, säger Melissa Stark, yogalärare på YogAhimsa.

Annons