Hem / Inspiration / Bakning / Fikastund med Carla
Foto: Eva Hildén

Fikastund med Carla

Publicerad den

Vi säger stort grattis till Carla Antonia von Hofsten som välförtjänt tog hem vinsten i Hela Sverige bakar 2023. Med ett glatt humör och färgglada kreationer inspirerade hon tittarna hela vägen genom tävlingen. Vi tog ett snack med Carla som delar med sig av två recept från kokboken “Fikastund” (Bonnier Fakta).

Annons

1. Berätta om något riktigt roligt/dråpligt från inspelningen

Det var ett underbart kaos i tältet! Det är en helt annan sak att baka i ett tält i en kunglig trädgård än att stå hemma i köket i pyjamas med Bridget Jones dagbok i bakgrunden. När Malahat och jag tävlade i lagtävlingen så går Johan förbi oss och undrar om vi inte ska ha någon dekor på våra biskvier? Vi svarar att det har vi inte tänkt på. Johan säger att det kan ju vara en fördel att sticka ut lite? Så vi improviserar och gör kanderade kaffebönor. Ingen av oss känner att vi har tid att stå och hacka dem, så vi mixar de kanderade kaffebönorna. Att mixa kanderat socker gör att det ser ut som jord… När det är en minut kvar står juryn längst fram och Johan säger ”men nu hinner ni ju inte lägga på dekoren”. ”Vi hinner!” Skriker Malahat, tar kannan med strössel och börjar kasta ut det över alla biskvier, jag hjälper till. Sedan ringer klockan och vi står och asgarvar i fem minuter över våra fula biskvier. Kvantitet över kvalité! 

2. Vad är allra roligast att baka?

Jag älskar att göra små bakverk och desserter! Mitt absoluta favoritbakverk är mazarinen. Nu till jul så har saffransmazarinen blivit min nya favorit! Den är saftig med söt glasyr, djup saffranssmak och ett frasigt, lite salt (älskar salt) mördegsskal. Jag gör ofta desserter, jag älskar att avsluta varje middag med någonting sött och något som piggar upp. Jag gillar när det är enkelt och gott! Tips – om du har rårörda lingon över från en middag, rör ner dem i vaniljglass och koka en kolasås med ingefära till. Supergott! 

3. Boken är fantastisk, snyggt jobbat med den! Vad händer nu?

Tack snälla! Jag är otroligt nöjd med boken Fikasugen. Jag har fått äran att jobba med några riktiga powerkvinnor, det har varit girlpower rakt igenom hela projektet! Fikasugen är en hyllning till den svenska fikakulturen. Jag har samlat klassiker med nymodigheter. Det här är mina absolut bästa recept, de som jag bakat om och om igen de senaste åren, så de är väl beprövade och passar för oss som är bakgalna men även den som vill börja baka men inte vet vart en ska börja! 

Jag har alltid älskat färg och form och jag ville att boken skulle hylla svensk minimalism och samtidigt poppa i färgerna så att man blir inspirerad varje gång man öppnar den. Just nu är mitt främsta mål att inspirera andra, främst genom sociala medier då det är så enkelt att ha en dialog där! Jag älskar när människor skickar in bakfrågor till mig eller testar mina recept, det värmer i hjärtat. Mer fika åt folket!

Annons