Råraka med avokado Foto: Katja Kristoferson

Råraka med avokado, syrlig morotskaviar och pepparrot

6 röster 12 ingredienser | 30 minuter
Råraka är gott och snabblagat. I vanliga fall brukar jag servera den med stenbitsrom, eller vid festligare tillfällen löjrom, hackad lök och gräddfil. Det här är en vegetarisk variant.

Ingredienser

Garnering

Morotskaviar

Köp receptet

Tillagning

  • 1. Skala potatisen och riv på grova sidan av ett rivjärn. Krama ur vätskan och värm upp en stekpanna med smör. Forma platta rårakor av potatisen och stek några minuter på varje sida tills de har fin färg och känns krispiga. Krydda varje råraka med salt och peppar. Stek i omgångar och håll dem varma på en plåt i ugnen.
  • 2. Skala morötterna och skär i centimetertjocka bitar. Lägg morötterna i matberedare och kör med kniven tills de är finhackade.
  • 3. Pressa citronen i en kastrull, häll på vatten och koka upp. Tillsätt 1 tsk vardera av salt och socker och den hackade moroten. Koka ca 2 minuter, häll av vätskan och låt moroten ligga och svalna och rinna av i ett durkslag. Blanda ner färskosten när morötterna är kalla. Krydda med salt och peppar och eventuellt en skvätt extra citron.
  • 4. Dela och kärna ur avokadon, skär varje halva i strimlor. Fördela en avokadohalva på varje potatisplätt och toppa med morotskaviaren, finriven pepparrot och en citronklyfta.
Recept:
Mattias Montin

Receptet är från: