Hem / Recept / Grönkålssoppa

Grönkålssoppa

Betyg: 3.06 av 5
16 röster
30 min
Medel
Annons

Grönkålssoppa är både gott, lätt- och snabblagat och vackert - särskilt när man serverar den med ägghalvor som man kokat så de fortfarande är lite krämiga i gulan. Soppan är därtill en veritabel vitaminbomb! Jag har just upptäckt att det kan vara svårt att finna fryst grönkål i affärerna - då kan man göra spenatsoppa i stället. Det här receptet går även utmärkt att använda för att göra ljuvlig vårig kanonnyttig nässelsoppa.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

4 port
 • 500 g
  grönkål
 • 1 msk
  smör
 • 2 st
  schalottenlök, skalade och finhackade
 • 12 dl
  buljong, (grönsaks- eller kyckling)
 • 1 st
  ägg, kokt
 • st
  salt
 • st
  peppar
Annons

Gör så här

 1. 1. Om man vill kan man reda soppan med antingen en skvätt grädde (men det drar ner järnvärdet, eftersom mjölk och grädde motverkar kroppens upptagningsförmåga av järn) - annars kan man göra en redning av några msk smör och två msk vetemjöl som rörs ihop till en kula som man reder soppan med. Den som vill kan reda med både grädde och beurre meunière.
 2. 2. Först sätter du på en kastrull med vatten till äggen och kokar dem. Jag gillar när gulan är löskokt, men koka dem som du vill ha dem. Medan äggen kokar (sätt en timer!) börjar du med soppan enligt nedan. De färdigkokta äggen ställer du åt sidan tills soppan är klar. Den som vill vara riktigt avancerad pocherar äggen, men det tycker jag är supersvårt:)
 3. Fortsättning efter annonsen
 4. 3. Börja med att smälta smöret i en kastrull. Fräs schalottenlöken mjuk i smöret utan att den tar färg. Lägg i grönkålen (eller spenaten), låt fräsa helt kort. Häll på buljongen och låt koka några minuter. Har du använt frysta hackade blad fräser du dem i smöret tills de tinat innan du fortsätter med att hälla på buljongen, låter soppan koka upp och sjuda ett tag innan du reder av den.
 5. 4. Jag serverar den oftast faktiskt som den är, även om den kan ha en tendens att separera sig lite, men jag tycker smakerna blir renare. Smaka av med salt och peppar. Servera direkt med de skalade äggen skurna i halvor och lagda i soppan.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 3.06 av 5 (16 röster)

Frågor, tips och kommentarer