Hem / Inspiration / Vardag / 10 tips när du jobbar hemma
arbeta hemifrån, jobba hemma

10 tips när du jobbar hemma

Publicerad den

Att jobba hemma kan både vara skönt och utmanande. Hur gör man för att skapa produktivitet och ett hållbart arbetssätt när man arbetar hemifrån? Här ger vi våra 10 bästa tips för att lyckas. Text: Carina Hejde

Annons

Börja dagen på samma sätt som om du skulle iväg till kontoret. Gå upp vid ungefär samma tid varje morgon, ät frukost, klä på dig och gör dig redo för en arbetsdag. Att gå runt i pyjamas hela dagen kommer mest troligt påverka din produktivitet och kreativitet negativt.

Ta gärna en kort promenad innan du sätter dig med dagens första arbetsuppgifter. Frisk luft och motion rensar huvudet och gör att du piggnar till.

Skapa ett hemmakontor där du kan sitta och jobba skönt och ostört. Rensa undan på matbordet eller sätt dig vid ett skrivbord om det finns (kanske i barnens rum?). Se till att hitta en skön stol och ladda upp med vatten, kaffe, penna och block. Precis som du brukar ha på kontoret!

Tips! Glöm inte bort bra belysning och att ändra arbetsposition under dagen. En strykbräda eller köksbänk passar utmärkt för att stå upp och jobba en stund. Tänk kreativt och sätt en timer så att du kommer ihåg att byta arbetsposition. Men undvik att jobba en hel dag i soffan eller i sängen. Det är varken ergonomiskt eller bra för produktiviteten.

Hemmamiljön kan i många fall vara mer distraherande än miljön på kontoret. Försök därför att rensa undan så många distraktioner som du kan innan du börjar jobba. Röj undan morgonens disk och stäng av onödiga notifikationer på mobilen. Ta bort appar och spel om du har en tendens att fastna i dessa. Om det är möjligt, stäng dörren till ditt lilla kontorshörn.

  •       Strukturera arbetet

Planera arbetsuppgifterna för dagen och för hela arbetsveckan. Vad ska göras och när? Att göra listor och sedan bocka av arbetsuppgifterna är ofta en skön känsla. Avsätt även tid för pauser och lunch, det är lätt att glömma bort annars.

Se till att gå iväg från datorn under pauserna. Hämta en kopp kaffe, ring en kompis eller ta en kort promenad runt huset.

jobba hemma, planera arbetet

Se till att vara uppkopplad och kontaktbar under arbetsdagen. Stäm av med kollegorna vid vilka tider och i vilka kanaler som ni förväntas vara kontaktbara. En tydlig och bra kommunikation är oerhört viktigt när man jobbar hemifrån för att arbetet ska flyta på bra. Att ha en kort morgonavstämning på exempelvis Skype, Google hangouts eller Slack för att snabbt gå igenom gårdagen och berätta vad som ska göras under dagen kan vara en bra idé.

När du jobbar hemifrån kommer de naturliga små pauserna som sker på ett kontor försvinna, så som småsnacket vid kaffemaskinen. För att inte tappa den sociala stunden med kollegorna kan det vara bra att sätta upp digitala fikarum istället. Ta exempelvis ett videomöte kl. 15 tillsammans med kollegorna och en kopp kaffe.

Det är lätt att bara ta en macka eller lite fil framför datorn när man jobbar hemma, men försök att undvika det. En ordentlig lunchpaus behövs! Gör i ordning morgondagens lunch kvällen innan så att allt är klart. Stäng ner datorn när det är dags för lunch och ät på en annan plats i hemmet.

Ta även gärna en promenad, kort springtur eller ett kort träningspass på lunchpausen för att tanka ny energi inför eftermiddagens jobbpass.

Prova på vårt styrketräningspass som passar de flesta, perfekt när du vill träna hemma.

Här hittar du ett färdigt träningspass du kan göra hemma

träna
  •       Se till att ha frukt och mellanmål hemma

För att hålla koncentrationen under dagen gäller det även att ladda med ny energi framåt eftermiddagen. Det är lätt att börja gå i kylskåp och skafferi och leta efter sötsaker när energin dippar men det är inte långsiktigt tänk.

Se istället till att ha fullt med frukt och lättfixade mellanmål hemma. Och kom ihåg att även dricka gott om vatten under dagen.

Gör sista stunden på fredag eftermiddag lite mer avslappnad och festlig när du jobbar hemma. Sätt på en bra spellista, ta ett glas lemonad och ställ fram lite snacks när du betar av de sista arbetsuppgifterna. När det är dags att stänga ner datorn, ge dig själv en klapp på axeln och tacka för en bra arbetsvecka!

Annons