Hem / Inspiration / Kändiskockar / Tommy Myllymäki / Grilla fisk med Tommy Myllymäki
laxpaket med mandelpotatis

Grilla fisk med Tommy Myllymäki

Publicerad den

Mästerkocken Tommy Myllymäki har blivit prisad för bästa fiskrätt i Bocuse d´Or. Här bjuder han på sina bästa tips för att grilla fisk!

Annons

Alla fiskar är inte lämpade att lägga direkt på grillen, de gamla knepen som att lägga fisken i folie eller tidningspapper fungerar bra. De godaste fiskarna att grilla är de som är feta och köttiga som röding, lax och marulk. Gös blir också god på grillen. Abborren smörsteker jag hellre.

Lägg hellre en hel fisk på grillen än en tunn filé. Grilla på skinnsidan och dra av skinnet efteråt – eller ät det om du gillar den lite brända smaken.

Laxbit, hälleflundra – steks igenom snabbt, så det är varmt galler och högsta värme på glöden som gäller, det handlar egentligen bara om att få en fin grillyta på fisken, snabbt på och snabbt av. Det är lätt att det blir grillen som får laxränder istället för att laxen får grillränder.

Torka noga av fisken innan du lägger den på gallret, pensla eventuellt med lite, lite olja. Du kan också klappa in torra kryddor och flingsalt – så får fisken lite skydd. Hoppa över marinaden. Syran i marinaden startar tillagningen av fisken så du får svårt att hinna med.

Godast är att grilla fisken som den är eller att klappa in en torr kryddblandning. Grillsmaken är så speciell i sig att jag tycker att det är godast med bara pressad citron till eller kanske en gremolata.

Om du har tillgång till enris och har en grill med lock kan du enrisröka lax – det blir jättegott. När glöden börjar falna lägg i enriskvistar i grillen. Salta en hel laxsida ordentligt, lägg på gallret och sätt på locket.

Annons