Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Ät mer frukost och gå ner i vikt
Avokado- och mangosmoothie
Foto & styling: Sanna Livijn Wexell

Ät mer frukost och gå ner i vikt

Publicerad den

Människor som äter frukost mår bättre och väger mindre. Frukosten ska sparka igång förbränningen och ge energi. Satsa på fibrer, frukt, lite grönt, mjölkprodukter och magert pålägg på mackan.

Annons

Utan frukost fungerar hjärnan och muskler dåligt. Du behöver en balans mellan fett, protein och kolhydrater för att kunna tänka och vara fysiskt aktiv. Därför passar havregrynsgröt väldigt bra till frukost, likaså mackor med grovt bröd eller basmüsli med bär och yoghurt. Lägg gärna till ett ägg till din vanliga frukost. Det ger ett bra proteintillskott.

Äter du yoghurt kan du gärna lägga till lite krossade linfrön (förvaras kallt), lite pumpakärnor, havrekli och några katrinplommon. Mycket fibrer och nyttigt fett som är bra för att sänka blodfetter.

Risken att få i sig för mycket mat till frukost är inte stor. De flesta av oss äter alldeles för små portioner frukost. Den vane bantaren kanske tänker ”Ja men det är väl bra, då sparar jag ju kalorier” – men så ska du inte tänka! Man blir inte överviktig genom att äta en lagom stor frukost eftersom du hinner förbränna måltiden under dagen. Det är viktigare att du tänker på portionsstorleken vid middagen och hur mycket du äter innan du går och lägger dig.

Frukostfällor:

Juice – lätt hänt att för stor mängd slinker ner, även om juice innehåller c-vitamin så är sockerhalten väldigt hög vilket höjer blodsockret. Ät hellre frukten hel, då finns alla fibrer kvar från fruktköttet vilket ger ett lite lägre GI-värde.

Ljust fiberfattigt bröd – mättar dåligt, du måste äta många skivor för att bli mätt och blodsockret höjs onödigt mycket vilket inte underlättar viktnedgång. Grovt bröd med hela korn, gärna bakat på surdeg är bäst.

Marmelad – ger en snabb sockerkick som höjer blodsockret och ger tomma kalorier. Hoppa över helt och hållet. Fruktyoghurt- innehåller mycket socker. Välj naturell yoghurt, gärna med snälla bakterier i.

Socker i te och kaffe – tomma onödiga kalorier. Det är faktiskt förbjudet att äta sockerbitar till frukost säger dietisten.

Hur mycket är då lagom och vad ska du välja? Här får du massor med olika frukostrecept att välja mellan. Det är bra att variera sin frukost även om de flesta av oss oftast vill börja dagen på samma sätt. Om du inte vill testa något nytt, utgå ifrån det du brukar äta och gör förbättringar genom att välja grövre bröd, fullkorn, lite mindre socker i pålägg och yoghurt exempelvis. Testa också något helt nytt, som en smothie eller omelett som omväxling eller en antioxidantshot som stärker immunförsvaret.

Annons