Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Hett bränner fett!

Hett bränner fett!

Publicerad den

Visste du att het mat ökar förbränningen? Här ger dietisten Mia Troberg förslag på nyttiga och kryddstarka chilirecept! Text: Mia troberg, Tasteline

Annons

Chili finns i många färger och former och är mycket starkare än sin släkting paprikan. De vanligaste sorterna i affären är röd och grön spansk peppar.

Den röda är starkare, men om man kärnar ur dem så blir maträtter inte alls lika stark som då man använder hela frukten inklusive kärnorna. Visste du att chili kan vara nyttigt för den som kämpar med vikten?

Ju starkare chili desto bättre! Chilin får sin styrka från ett ämne som heter capsaicin. Och capsaicin ökar kroppens ämnesomsättning och gör att du förbränner fler kalorier. Förvänta dig dock inga mirakel efter en middag men om du äter mer chilikryddad mat generellt så kan det ha en viss inverkan, speciellt om du även äter andra kryddstarka rätter ofta med ingefära, kanel, spiskummin, gurkmeja, senap eller wasabi. Kryddor överlag har ofta hälsosamma egenskaper.

En annan positiv effekt är att capsaicinet stimulerar våra endorfiner vilka i sin tur gör att vi mår extra bra samtidigt som de kan dämpa inflammationer. Chili innehåller även c-vitaminer och antioxidanter.

Jag har valt ut våra bästa heta och samtidigt hälsosamma recept som får kalorierna att hoppa högt av förvåning. För att lindra den brännande smaken i munnen skall man inte dricka vatten i första hand utan hellre dricka lite yoghurt, äta lite bröd, kokt ris eller något sött.

Chilifrukter

Så het är chilin

Milda: Anaheim Cubano Cascabel

Mediumstarka: Spansk Peppar Chipotle Ancho Hungarian Vax Jalapeño Morron Poblano New Mexican

Superheta: Habanero Serrano Piri Piri

Torkad chili
Annons