Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Därför mättar gröten dubbelt så bra som müslin
Över natten-gröt med banan och blåbär

Därför mättar gröten dubbelt så bra som müslin

Publicerad den

Den som har försökt gå ner i vikt genom att äta sig smalare vet att det många gånger kurrar i magen och suget efter något att äta ofta leder till att man ger upp. Det smartaste är alltså att satsa på nyttig mat som mättar ordentligt. Tastelines dietist visar vilken mat som mättar bäst. Text: Mia Troberg, Tasteline

Annons

Det gäller att hitta den största mättnadskänslan med minsta möjliga energiinnehåll. Men maten bör naturligtvis ge tillräckligt med kalorier, vitaminer och mineraler och näringsämnen så att du inte blir trött och förlorar muskelmassa.

Proteinrik mat mättar bäst, kolhydrater mättar även bra om man räknar bort socker och andra snabba kolhydrater. Fiberrik mat mättar väldigt bra och innehåller få kalorier. Fibrer har dessutom många andra hälsofördelar eftersom de kan sänka blodfetter och skapa en bra tarmhälsa.

Man kan också titta på livsmedels mättnadsindex. Forskare har testat hur mätta försökspersoner blir av 240 kcal i form av olika livsmedel och hur länge mättnaden håller i sig. Ju högre värde, desto större mättnad. Men värdet säger ingenting om näringsinnehållet. Oftast är det mat med högt protein-, vatten- och fiberinnehåll som toppar listan.

Det här är mat med ganska stor volym som fyller ut magen och ger mättnad utan att ge för mycket kalorier. Grönsaker och frukt består exempelvis till 90% av vatten och ger massor med viktiga vitaminer.

Börja dagen med havregrynsgröt med mjölk och en apelsin. Mellanmål som mättar extra bra kan vara lite naturell yoghurt med pumpafrön, lite nötter och ett äpple. För att få ihop en riktigt mättande smalmatsmiddag så borde den alltså se ut som den gamla hederliga tallriksmodellen för den som behöver gå ner i vikt.

Halva tallriken fyller du med fiberrika grönsaker, exemepelvis en sallad med lite bönor. En fjärdedel av tallriken fylls med proteinrikt magert kött plus lite sås och en fjärdedel med kolhydrater, gärna sådana med lägre GI värde som bulgur eller fullkornspasta. Det handlar alltså om att äta enligt de rekommendationer vi har idag med mager varierad mat enligt tallriksmodellen, mycket frukt och grönt men för att bli extra mätt kan du äta mat som ger extra bra mättnad ofta.

Mättande mat som får dig att gå ner i vikt

Mycket fibrer:

  • Grovt bröd med hela korn som innehåller råg, kli eller havregryn
  • Bönor, linser, kikärter
  • Havregrynsgröt
  • Kål, broccoli och blomkål
  • Rotfrukter

Proteinrikt:

  • Naturell yoghurt
  • Magert kött och pålägg
  • Kyckling utan skinn
  • Skaldjur: räkor, musslor ex.
  • Fisk, alla sorter men inte halvfabrikat

Mättnadsindex – (satiety index – SI) 240 kcal portioner, vitt bröd är referens = 100

Bageriprodukter:

Croissanter 47

Tårta 65

Munkar 68

Småkakor 120

Smörgåskex 127

Snacks och godis:

Mars (Japp) 70

Jordnötter 84

Yoghurt med jordgubbssylt (3 % fett) 88

Chips 91

Glass 96

Gelégodis 118

Popcorn 154

Frukost:

Frukostflingor med mjölk

Müsli 100

Special K 116

Cornflakes 118

All bran 151

Havregrynsgröt 209

Proteinrika livsmedel:

Linser 133

Ost 146

Baked beans (konserverade bönor) 168

Biffstek 176

Fisk (vitt kött) 225

Kolhydratrika livsmedel:

Pommes frites 116

Pasta 119

Brunt ris 132

Vitt ris 138

Fullkornsbröd med hela korn 157

Fullkornspasta 188

Potatis 323

Frukt:

Bananer 118

Vindruvor 162

Äpplen 197

Apelsiner 202

Annons