Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / 5 enkla knep för att minska på portionsstorleken
Röd linssoppa
Foto: Stefan Mattsson

5 enkla knep för att minska på portionsstorleken

Publicerad den

Portionsstorleken har en avgörande betydelse vid viktnedgång. Att äta lite mindre låter så enkelt men kan vara rätt knepigt, speciellt för den som är van vid att äta tills magen är riktigt full och en tupplur efteråt alltid är en önskedröm. Text: Mia Troberg, Tasteline Rekvisita: More of Scandinavia

Annons

Alla är vi olika. En del av oss tycker inte att det är svårt att äta lagom medan andra alltid äter för mycket och riskerar att bli överviktiga. Hur mycket som är för mycket beror på vem du är och hur mycket du rör på dig. För stora portioner handlar inte om att äta flera tallrikar mat eller berg av sötsaker och snacks.

Ofta äter vi små mängder extra mat och dryck som på sikt leder till övervikt. Ett par ostskivor för mycket varje dag eller en dl mer pasta eller någon matskedar extra sås kan räcka för att vågen skall börja peka åt fel håll.

Köp mindre tallrikar. Det finns studier som visar att vi äter mindre mat om vi använder mindre tallrikar. Men försök inte lura dig själv och börja bygga på höjden! Använd tallriksmodellen då du lägger upp maten.

Ät långsamt! Det tar minst 10 minuter innan hjärnan hinner uppfatta att kroppen har fått mat och mättnadssignaler börjar registreras. Är du jättemätt vid bordet direkt efter måltiden så har du förmodligen ätit för mycket. Du har blivit mätt av volymen mat istället för den näring du fått i dig. Vänj dig vid att äta långsamt av en mindre portion mat och bli mätt på ett måttfullt sätt.

Använd små bestick. Om du har små bestick tar det längre tid att äta maten. Ju längre tid det tar att äta desto större chans att du äter mindre.

Drick ett glas vatten. Det låter kanske självklart att dricka vatten men ändå glömmer man bort att dricka ordentligt. Drick ett glas innan maten, gärna med lite citron i. Det gör dig fortare mätt och fyller ut.

Glöm allt som heter storpack, Large och Big size! Vi lockas ofta att köpa storpack. Det är ofta dålig mat som säljs i storpack, exempelvis kex, godis, chips och pommes frites. Strunta i om du får tre till priset av två. Tänk på att du också kommer att äta tre istället för två.

Annons