Hem / Inspiration / Fest / Så fixar du festen – Micael Bindefelds bästa tips!
Micael Bindefeld
Foto: Ewa-Maria Rundquist för Fyrklövern

Så fixar du festen – Micael Bindefelds bästa tips!

Publicerad den

Oavsett årstid så är det alltid trevligt med en fest! En fest med tema uppskattas ofta av gästerna, och fingerfood underlättar för mingel. Vi tog en pratstund med festfixaren nummer ett, Micael Bindefeld, som gav sina bästa tips för en lyckad fest! Text: Kerstin Eriksson

Annons

Bjud in till fest! Med lite läckra snittar, härlig plockmat och trevligt sällskap kommer du långt.

Oavsett om du planerar en stor fest eller en lite mer intim fest så är det bra att planera lite. På så sätt slipper du stressa på själva festdagen och kan njuta av kvällen.

Foto: Ewa-Maria Rundquist för Fyrklövern

Micael Bindefeld

Glöm inte bort att ta reda på eventuella matallergier och se till att erbjuda alkoholfria drycker till de som önskar.

Vi stämde träff med Micael Bindefeld, som med över 30 års erfarenhet i branschen erbjuder sina kunder tjänster inom PR och event via Micael Bindefeld AB.

Att tänka på inför festen – Micaels bästa tips

Dina bästa tips inför festen?

Det spelar ingen roll om du serverar den lyxigaste gåslevern till den mest exklusiva champagnen på ditt vackraste porslin i ett förgyllt palats, om gästmixen inte är den rätta. Å andra sidan kan du bjuda på hämtpizza i en lada och få ett minne för livet – gästlistan är A och O!

Det absolut viktigaste inför festen är att verkligen tänka igenom gästlistan och även bordsplaceringen. Ta ut svängarna lite, låt inte festen bli allt för förväntad! Våga bjuda in de personer du inte känner, men är nyfiken på.

Bjud inte heller enbart in gäster i samma ålder och med liknande bakgrund – otippade gäster och en väl genomtänkt gästlista blir en snackis på festen!

Vilken ”gå-bort” present funkar alltid?

Jag tycker att det är en trevlig gest att ge en gå-bort present, det behöver inte heller vara dyrt eller onödigt avancerat. Gåvan ska inte ta för mycket tid av värden eller värdinnan när man är på plats, och blommor skickas i förväg!

Jag skulle säga att den trevligaste gå-bort presenten är något man gjort själv. Jag som har egen biodling till exempel tar ibland med mig en burk med honung.

Jag kan även ta med mig hemmagjord rabarbersaft, eller en fin glasburk med egen kokt hallonsylt – det är alltid väldigt uppskattat! Det man har gjort själv är det finaste man kan ge bort, det ligger mycket kärlek och tid bakom de gåvorna!

Tips! Gör vackra iskuber till drinkarna

Lägg små ätbara blommor, gröna blad eller blad i vardera iskubsform och fyll upp med vatten. Använd i bål, saft eller drinkar! Fyll behållarna försiktigt och tryck varsamt ner de blommor som flyter upp.

Frys in myntablad i iskuberna och använd i klassiska mojitos!

iskuber

Vad är viktigt att komma ihåg vid bordsplacering?

Det är hur man placerar gästerna runt hela bordet. Det är viktigt att man inte enbart fokuserar på hur konversationen går till höger och vänster (alltså att jag som man pratar med min bordsdam till höger) utan även tänker på hur det blir tvärs över bordet. Tänk på att skapa dynamik runt hela bordet!

Vad får värden eller värdinnan aldrig glömma?

Som värd eller värdinna har man ett ansvar för att alla ska känna sig inkluderade och välkomna. Som jag nämnde tidigare så är det bra att ta ut svängarna med gästlistan, men då är det även viktigt att man tar hand om de som inte tillhör “gänget” eller är nya bekanta. Lägg tid på att introducera nya bekantskaper och berätta hur ni känner varandra.

Annons