Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Vintyper som passar till kött, vilt och fågelrätter
vin till mat

Vintyper som passar till kött, vilt och fågelrätter

Publicerad den

När du kombinerar mat och vin bör du alltid tänka på kvalitén på vinet och kvalitén på maträtten. En delikat och fin maträtt för speciella tillfällen förtjänar ett likvärdigt vin. Precis som en vardagsrätt oftast passar bäst med ett enklare vin. Grundtanke: Lätta rätter med lätta viner, kraftiga viner med kraftiga rätter. Här hittar du generella tips på hur du väljer vin till kött, vilt och fågel. Text: Mikael Mölstad

Annons

Kort om vin till mat

Ett av de enklaste sätten att garantera en spegling av smaker är att använda lite av vinet du tänker servera som en ingrediens i maträtten. Grundtanken är alltså att spegla de smaker och karaktärer vinet och maten har gemensamt för att locka fram det bästa i båda. Sälta och syra lockar fram de positiva karaktärsdragen och smakerna ur ett vin eller en maträtt.

Här får du hjälp med mer specifika exempel till de olika druv- och smaktyperna. Vi presenterar även passande recept till vinerna. Vad sägs om en klassisk Coq au vin, äppelfyllt kalkonlår eller varför inte en härlig grillmiddag med oxfilé?

Vin till vilt

Ett kraftigt rött vin blir sällan fel till vilt som älg och rådjur, bara inte maträtterna peppras allt för mycket  – låt istället de naturliga smakerna komma fram! Serverar du en stek så handlar det till stor del om tillbehören. Här får du fundera på vilken del som kommer smaka mest, är det den söta potatisen eller den kryddiga gräddsåsen?

Svenskt vilt som till exempel älg och rådjur har en lite sötaktig ton, som passar bra med ett rött vin ur kategorierna kryddigt & mustigt eller fruktigt & smakrikt, till exempel Cabernet Sauvignon eller Merlot. Ett fruktigt rödvin framhäver matens karaktär – samtidigt som det balanserar det feta i rätten.

Vin till fågel

Till fågel, som till exempel kyckling & anka, kan det variera relativt mycket vilka viner som passar.

En krämig och gräddig kycklinggryta passar lika bra med ett vitt vin som ett rött. Ett rött vin ur kategorierna mjukt & bärigt eller kryddigt & mustigt matchar bra till en kycklinggryta. Milda rätter med kyckling på det stora hela kompletteras fint av ett vitt vin ur kategorierna druvigt & blommigt eller friskt & fruktigt, till exempel en Pinot gris eller Albariño.

En grillad kyckling kräver ett mer stadigt vin, till exempel ett rött vin ur kategorin fruktigt & smakrikt eller ett vitt vin ur samma kategori -gärna fatlagrad chardonnay.

En fetare fågel som gås eller anka passar bäst med rött vin, som Pinot noir, ur kategorin kryddigt & mustigt. Önskar du servera vitt vin till gås så passar en fatlagrad Chardonnay eller Chenin blanc ur kategorin fylligt & smakrikt bäst.

Vin till kött

Kött av olika slag är oerhört gott med rätt sorts vin. Även här gäller det till viss del att se över vilka smaker som styr rätten, och matcha vinet med den mest smakrika komponenten i rätten.

Lamm matchas bäst med ett rött vin ur någon av kategorierna fruktigt & smakrikt, kryddigt & mustigt eller stramt & nyanserat. Föredrar du vitt vin så passar det utmärkt med ett vin ur kategorin fylligt & smakrikt, gärna ett fatlagrat Chardonnay. Även rosévin passar till lamm, då gärna ett ur kategorin fruktigt & smakrikt.

Serveras till exempel oxfilé, entrecôte eller ryggbiff så matchar du med ett rött vin ur någon av kategorierna kryddigt & mustigt, fruktigt & smakrikt eller stramt & nyanserat.

Ett fylligt vitt vin ur kategorin fylligt & smakrikt passar riktigt bra till biffar eller köttfärssås, här passar även ett lätt rött vin ur kategorin kryddigt & mustigt.

Druvsorter och smaktyper

 

Vin till kött-, vilt- och fågel Maträtt
Vita viner: Blommiga/fruktiga eller lätta med viss frukt och sötma
Typ: Muscat, Chenin Blanc, Müller-Thurgau/Silvaner, Orvieto/Soave, lätt Chardonnay.
Lätta rätter med kyckling, njure, lever eller kalvkött. Neutralare kryddning gärna med viss syrlighet.
Vita viner: Kraftiga/kryddiga eller mer syrabetonade
Typ: Vit Rioja/Chianti, Bordeaux, Sancerre, Pinot Gris, Gewürztraminer, Champagne.
Lätta skink- eller kötträtter gärna med någon sötma. Många kycklingrätter med viss krydda.
Röda viner: Lätta med frukt
Typ: Beaujolais (Gamay), unga Chianti, Pinot Noir (ej Bourgogne), lätta italienska (typ Bardolino), rött Loire, tyska/österrikiska (utan längre ekfatslagring).
Lätt kryddade rätter av kalv, lamm, kyckling och griskött.
Röda viner: Medelfylliga med viss frukt/syra
Typ: Lätta Cabernet-viner, Merlot, Navarra, ungersk Egri, enklare Chianti och Bourgogne.
De flesta kötträtter utan alltför markerad kryddning. Lättare vilträtter med t ex rådjur.
Röda viner: Fylliga med viss mognad
Typ: Vanliga Bordeaux/Côtes du Rhône/Cabernet, Barbaresco/Barolo, Rioja, Chianti Riserva, kraftigare Pinot Noir, Dão (Portugal).
Vilträtter med neutralare sås. Grillat nöt- eller fläskkött med markerad kryddning.
Röda viner: Fylliga med mognad och syra
Typ: Bra Côtes du Rhône, Bordeaux och Bourgogne. Rioja Reserva. Äldre Cabernet/Syrah från Nya Världen.
Smakrika/välkryddade rätter, med karaktär av t ex peppar, vitlök eller senap, från ljust till mörkt kött.
Annons