Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Bästa vita vinet till skaldjur
vitt vin, skaldjur
Foto & styling: Sanna Livijn Wexell

Bästa vita vinet till skaldjur

Publicerad den

Skaldjur som musslor, kräftor och hummer är fantastiskt gott att använda i matlagning. Bäst smakar de under sommarens varma dagar, inte minst på kräftskivan såklart! Oavsett om du serverar en buffé med massor av mat, eller en fräsch räkcocktail som förrätt så är det trevligt med ett gott vin till maten. Här hittar du snabb fakta om vin och skaldjur. Vi tipsar även om hur du ska tänka när du väljer vitt vin eller rött vin till skaldjur och självklart har vi tagit med några utvalda recept:

Annons

Vad ska man tänka på när man väljer vin till skaldjur?

När du ska servera skaldjur som pilgrimsmusslor, havskräftor eller krabba till middag så ska du sikta på ett friskt & fruktigt vin bäst eftersom rätterna ofta är relativt salta. Ett vitt vin som inte lagrats på fat med syrlig smak passar bäst. Sauvignon blanc, riesling och chardonnay är vanliga druvsorter i denna kategori.

Även mousserande vin passar bra att servera med skaldjur, vad gäller sötman i vinet så är det bäst att gå efter smak! Du kan, tvärt emot vad många tror, servera rött vin till skaldjur. Satsa på ett ur kategorin mjukt & bärigt med Systembolagets smakklockor på max 5.

Vintips från systembolagets sortiment

Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 
Marche, Italien, 2018, 3000 ml

Torrt vitt

Pris: 229 kr
Passar till: Fisk, Grönsaker, Skaldjur
Huvuddruva: Verdicchio
Producent: Moncaro
Alkoholhalt: 12,5%
Lagring: Vinner inte på lagring
Artikelnr: 22424

Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico

Så smakar det: Pålitligt och användbart från välkända kooperativet Moncaro. Gula plommon, lime, jäst, päron, dragon, krutrök och viss bitterhet ryms i karaktären. Utmärkt till de stora festligheterna.

Stoneleigh Sauvignon Blanc 
Marlborough, Nya Zeeland, 2018, 750 ml

Torrt vitt

Pris: 109 kr
Passar till: Fisk, Grönsaker, Skaldjur, Ost
Huvuddruva: Sauvignon Blanc
Producent: Stoneleigh Vineyards
Alkoholhalt: 13%
Lagring: Vinner inte på lagring
Artikelnr: 6311

Stoneleigh Sauvignon Blanc

Så smakar det: Ett lysande vin från en pålitlig producent. Väldigt druvtypiskt med intensiv doft och smak av nässlor, gräs och citrus, därtill med härlig spänst. Bra syra, viss sprits och koncentration är andra kännetecken. Sallader och skaldjur är några användningsområden. Som läskande apéritif ett annat.

Stoneleigh är beläget i välkända Marlborough, allra längst norrut på Nya Zeelands sydö. Klimatet i denna del av landet lämpar sig alldeles utmärkt för odling av sauvignon blanc, en druva med enorm fräschör och gröna karaktärer, en druva som trivs i kylslagen omgivning. Området präglas av att stora stenar ligger som skyddande lager i vingårdarna och reflekterar värme till vinrankorna men bidrar även till exceptionell jordmån.

Namnet Stoneleigh kommer från dessa stenar. Druvorna är plockade i Rapaura beläget vid den norra sidan av Wairau Valley i Marlborough. Mogna och smakrika druvor som ger vinet dess härligt publika och mycket omtyckta karaktär.

Château Bonnet 
Bordeaux, Frankrike, 2018, 750 ml

Torrt vitt

Pris: 89 kr
Passar till: Fisk, Grönsaker, Skaldjur
Huvuddruva: druvblandning
Producent: André Lurton
Alkoholhalt: 12%
Lagring: Vinner inte på lagring
Artikelnr: 4151

Château Bonnet

Så smakar det: Törstsläckande och mycket användbart! Ett vin som håller mycket bra kvalitet mellan årgångarna. Vinet är aromatiskt med inslag av tropiska frukter, tydliga passionsfrukt, örter och vinbärsblad med aptitretande syra och riklig koncentration. Druvblandningen består av de Bordeauxtypiska vita druvorna semillon, sauvignon blanc och muscadelle.

Ett riktigt stilsäkert köp! Mannen bakom vinet, André Lurton, har en betydande position i vinvärlden och är idag en av de största vingårdsägarna i Bordeaux, Frankrike. Slottsegendomarna är flera men där Château Bonnet är en av de största med egen buteljering. Slottet har varit i familjens ägo sedan 1889, men byggdes redan 1788. Alla druvor som används till vinet kommer från Lurtons egna ägor, vilket är toppen ur kvalitetssynpunkt.

Recept med skaldjur

Här nedanför hittar du klassiska recept med skaldjur, och några av våra egna favoriter! Gratinerad hummer, moule frites och kräftsoppa – skaldjur får vilken middag som helst att osa lyx!

Annons