Hem / Recept / Soltorkade tomater

Soltorkade tomater

Betyg: 3.37 av 5
129 röster
45 min
Medel
Recept av Mia Troberg
Annons

Soltorkade tomater är gott som plockmat, och ännu godare i grytor och härliga röror! Kom ihåg att låta sista delen av själva torkningen ske i eftervärme och sedan rumstemperatur, då slipper du brända och hårda tomater.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

4 port
  • 6 st
    tomat
Annons

Gör så här

  1. 1. Sätt ugnen på 90 C. Skär tomaterna i 2-4 klyftor av varje halva, beroende på tomaternas storlek. Riktigt små tomater behöver bara halveras. Mindre bitar torkar snabbare. Skär bort stjälkfästet.
  2. 2. Lägg klyftorna på plåtar med skalsidan ned och låt torka i mitten av ugnen 3-4 timmar med varmluft eller 4-5 timmar i vanlig ugn. I varmluftsugn kan du ha två plåtar åt gången.
  3. 3. Lägg en grytlapp mellan ugn och lucka. Öppna luckan helt några gånger under torktiden så släpper du ut en del fuktighet.
  4. Fortsättning efter annonsen
  5. 4. Torka tills tomaterna ser hopskrumpna ut och är nästan helt torra. Passa mot slutet av torkningen i ugnen och ta ut de tomatklyftor som verkar nästan färdiga. Om de får torka för länge i ugnen finns det risk att sockret i tomaterna bränns, då blir de mörka och hårda. Det bästa är att låta den sista delen av torkningen ske på eftervärmen i ugnen och sedan i rumstemperatur ca 1 dygn.
  6. 5. När tomaterna har torkat färdigt ska de vara lite segmjuka. Det är viktigt att de inte är fuktiga när du förpackar dem.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 3.37 av 5 (129 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept med

Fler recept inom