Hem / Recept / Nattjästa croissanter

Nattjästa croissanter

Betyg: 4.11 av 5
36 röster
12 tim
Medel

Ja, de tar lite tid och det är lite bökigt och trixigt. men när doften börjar sprida sig i huset och väcka de andra en efter en så garanterar jag att de kommer att vakna med ett stort leende på läpparna! Receptet kommer från boken ”Baka med Linus”, och ges ut av Bonnier Fakta.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

10 port
 • 7.5 dl
  vetemjöl
 • 3 dl
  mjölk, 3%
 • 0.66 dl
  strösocker
 • 35 g
  smör, rumstempererat
 • 1.5 tsk
  salt
 • 10 g
  jäst
 • 200 g
  smör, till kavlingen, kallt

Till pensling

 • 1 st
  ägg
 • 1 msk
  vatten
 • 1 st
  salt

Gör så här

 1. 1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 225 grader vanlig.
 2. 2. Rör ihop alla ingredienser till degen i en bunke och knåda i cirka 5 minuter. Den kommer att vara lite klumpig och knölig, säkert lite hård också. Tryck ut degen till en fyrkant, 20 x 20 centimeter, täck med plastfolie och låt vila i kylskåp i 1 timme.
 3. 3. Kavla ut degen till en rektangel på 20 x 40 cm. Skär det kalla smöret tunt med en osthyvel och fördela det i ett jämntjockt lager över halva degen. Vik andra halvan över och förslut kanterna genom att nypa ihop degen runt om.
 4. 4. Vrid degen och kavla ut den till en rektangel på 20x40 cm. Gör ett treslag: Ta tag i ena änden och vik in till mitten. Ta tag i den andra änden och vik den hela vägen tillbaka över det första viket. Plasta in degen och låt vila i kylskåp i cirka 20 minuter. Upprepa ytterligare två gånger med 20 minuters vila i kylskåp emellan. Låt sedan gärna degen vila ytterligare en stund i kylskåpet.
 5. 5. Kavla ut degen till en rektangel om 20x 60 cm, cirka 3–4 mm tjock. Skär ut trekanter som är 10–12 cm breda i basen. Dra lite försiktigt i dem eller kavla lätt med en kavel. Rulla trekanterna till croissanter från den breda sidan, täck med plast och låt vila i kylskåp i cirka 8 timmar eller över natten.
 6. Fortsättning efter annonsen
 7. 6. Pensla croissanterna med ägg uppvispat med vatten och en nypa salt. Låt dem jäsa i rumstemperatur i cirka 1 timme. De ska kännas spänstiga när du trycker på dem.
 8. 7. Pensla croissanterna en gång till och grädda mitt i ugnen i 20–25 minuter. Låt svalna på galler. Tips! Vill du inte grädda alla croissanter på en gång går det bra att plasta in och frysa dem. Lägg dem sedan i en lufttät burk så är det bara att ta fram så många du vill ha kvällen innan och låta dem tina över natten i kylen. På så sätt kan du få nygräddade croissanter vilken morgon som helst i veckan.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 4.11 av 5 (36 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept inom