Hem / Recept / Chokladfondant med apelsinsallad

Chokladfondant med apelsinsallad

Betyg: 2 av 5
2 röster
30 min
Medel
Annons

Till festmiddagen kan jag varmt rekommendera chokladfondant. Dels för att det blir så fantastiskt imponerande gott, men också för att det är så praktiskt att förbereda dem och bara baka dem precis till servering. Men det kräver ett bra recept.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

8 port
 • 40 g
  smör, att smörja formarna med
 • 170 g
  choklad, mörk, av god kvalitet
 • 125 g
  smör, rumstempererat
 • 3 st
  ägg
 • 3 st
  äggula(or)
 • 1 dl
  strösocker
 • 5 msk
  vetemjöl

Apelsinsallad

 • 4 st
  apelsinjuice, färskpressad
 • 4 st
  apelsin(er), som du skär ut hinnfria klyftor ur
 • 1/2 dl
  strösocker, gärna råsocker
 • 1 st
  vaniljstång, skuren på längden
 • 1.5 msk
  maizenamjöl
Annons

Gör så här

 1. 1. Smörj 8–10 små raka metallformar eller små höga formar av ugnssäkert porslin generöst med mjukt, rumsvarmt smör.
 2. 2. Bryt chokladen i bitar och lägg dem tillsammans med det rumsvarma smöret i en tjockbottnad kastrull.
 3. 3. Låt smör-chokladblandningen svalna och blanda sedan ner en äggula i taget och rör om ordentligt.
 4. Fortsättning efter annonsen
 5. 4. Vispa de hela äggen och socker ljust och pösigt. Vänd med slickepott ner chokladkrämen, lite i taget.
 6. 5. Sikta sist ner mjölet och rör sedan i smeten så lite som möjligt.
 7. 6. Fyll formarna till åtminstone tre fjärdedelar. Ställ dem på t ex en bricka, täck med plastfilm och placera brickan i kylskåpet minst i några timmar eller helst över natten (eller max 1 dygn).
 8. 7. Så här gör du apelsinsalladen: häll den pressade juicen i en kastrull tillsammans med sockret och vaniljstången. Låt koka upp och sedan koka ihop något så att såsen reduceras och smakerna blandas och koncentreras.
 9. 8. Under tiden skär du ut hinnfria klyftor ur de övriga apelsinerna. Använd en vass kniv. Skär först bort botten och övre delen av apelsinen. Skär därefter bort skalet strimla för strimla uppifrån och ner. Apelsinen står ju stadigt när du skurit bort botten så den blir platt. När allt skal och den vita hinnan är bortskuren tar du apelsinen i handen och skär in längs med en klyfta precis innanför ett av membranen mellan klyftorna. Skär därefter likadant längs med membranet på andra sidan den klyftan du skär ut - och vips har du den fina hinnfria klyftan i handen. Fortsätt så här och "bläddra" undan membranen allt eftersom. När alla klyftor är utskurna kan du pressa saften i kastrullen innan du slänger den lilla klumpen av membran.
 10. 9. När såsen kokat ihop ett tag skrapar du ur kvarvarande frön ur den uppskurna vaniljstången innan du reder såsen med maizenamjölet och låter den koka upp igen så att den tjocknar. Tag den av värmen, lägg i de hinnfria apelsinklyftorna och ställ såsen att svalna.
 11. 10. Grädda bakelserna strax före serveringen i 220 graders ugnsvärme, 6–7 minuter för metallformar eller ca 8 minuter för porslinsformar. Bakelserna ska puffa upp sig lite men inte alls bli genombakade. De ska serveras helt rinniga inuti.
 12. Fortsättning efter annonsen
 13. 11. Stjälp försiktigt upp dem på tallrikar direkt när du tagit dem ur ugnen och servera dem genast nygräddade och varma. Tricket är att grädda dem så de är fasta i utkanten utan att vara övergräddade så de stelnar i mitten.
 14. 12. Servera med apelsinsalladen och kanske några lingon för färgens skull. En klick grädde eller en god vaniljglass passar också bra till.

  Här hittar du Tastelines grundrecept på krämig chokladfondant!

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 2 av 5 (2 röster)

Frågor, tips och kommentarer