Hem / Recept / Ceviche på lax på svenskt vis med forellrom

Ceviche på lax på svenskt vis med forellrom

Betyg: 3.92 av 5
13 röster
30 min
Medel
Annons

Ceviche på lax på svenskt vis - med svenska smaker är en rätt inspirerad av det sydamerikanska sättet att servera fisk på där den marineras i citron- eller limejuice och smaksätts med chili. När fisken marineras i citrusjuice blir det lite som med vår gravade lax, men en mer frisksmakande snabbversion, eftersom fisken inte är tillagad men heller inte längre rå i egentlig mening. Detta kommer sig av att en kemisk process äger rum med hjälp av syran i citronen eller limen vilket gör fiskköttet fastare och ljusare. En fräsch uppskattad förrätt som passar väldigt bra till påsk och Valborg.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

4 port
 • 400 g
  färsk lax
 • 1 st
  citron(er), el. lime, pressade saft och ev. lite finrivet skal
 • st
  dill
 • st
  gurka
 • 1 bit
  färsk ingefära, finriven
 • st
  vårlök(ar), finstrimlad
 • st
  forellrom, en sked per portion
 • st
  olivolja
 • st
  salt
 • st
  peppar, gärna vitpeppar
Annons

Gör så här

 1. 1. Dagen innan du skall tillaga denna ganska lättlagade men raffinerade förrätt köper du fin färsk lax och fryser in den över natten för att säkerställa att inga parasiter finns kvar.
 2. 2. Du kan sedan ta fram den nästa morgon och lägga den i kylen så har den sannolikt tinat till kvällen då du ska använda den. Skär laxen i kuber som du lägger i en skål och ställer kallt så länge.
 3. 3. Pressa citron, och lime - om du vill ha det också. Jag brukar tycka det är gott att ha i lite finrivet citronskal också, förutsatt att citronen är fin i skalet och gärna ekologisk. Tvätta alltid skalet noga.
 4. Fortsättning efter annonsen
 5. 4. Skär gurkan först på längden, gröp ur kärnhuset med en sked så du får kvar den fasta delen av gurkan. Skär den i små fina kuber, ungefär lika stora som forellromskornen. Plocka små fina vippor av dillen och lägg i en liten hög.
 6. 5. Ett tag innan serveringen tar du fram laxkuberna och häller citronsaften över dem för att marinera ett tag.
 7. 6. Smaka av med salt. Du ser hur de ändrar färg. Det är viktigt att de inte får ligga alltför länge i citronsaften för laxen hårdnar och blir helt vit och lite tråkig då.
 8. Fortsättning efter annonsen
 9. 7. Dags att montera i portionsskålar. Jag gillar att servera den här rätten i vida champagneglas eller couper, så man riktigt kan se den vackra laxen med sina tillbehör.
 10. 8. Lägg lax i botten, strö gurka och dillvippor över, toppa med forellrom och avsluta med ett tag på pepparkvarnen och några stänk av en riktigt god olivolja. Lägg en dillvippa överst och det är dags att servera.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 3.92 av 5 (13 röster)

Frågor, tips och kommentarer