Artikel

Pastaskolan

Att koka pasta är något av det första man lär sig när man börjar laga mat. Det är till synes en väldigt enkel uppgift men att få till den där perfekta pastarätten kräver att du väljer en bra pasta, kokar den på rätt sätt och kombinerar pastasorten du valt med rätt sorts sås.

Kort om pasta

En nykokt pasta ska vara lite ”Al Dente” som man säger. Det betyder att den är mjuk utanpå och har ett lätt tuggmotstånd. Helst ska pasta inte stå så länge efter tillagning utan serveras rykande het. Premiumpasta är extra fina tack vare att de är gjorda på 100 procent högkvalitativt durumvete.

Proteinet i pastan skapar en slags nät i pastan som binder gluten. Det ger kompakt struktur så att det kokande vattnet tränger in långsamt vilket i sin tur avgör hur spänstig och “al dente” den blir. Det avgör också hur bra pastan absorberar aromer och klibbar mindre.

Mathem logo logga version 1

Köp hem premiumpasta från Mathem!

Rätt pasta till såsen - Till krämiga såser

pastaskola, barilla

Former med håligheter och räfflor fångar upp krämiga  såser och större bitar perfekt. Exempelvis en gräddig svampsås. Starka smaker, som ost och bläckfisk, passar bäst till en tjock pastaform då tuggar du längre, då frigörs många fler smakintryck.

 • Rigatoni
 • Penne
 • Tortiglioni
 • Gnocci

Till tomatsåser och sallader

pastaskola, tomatsåser & sallader

Former med skruvade gömmor snurrar upp örter och andra små godbitar. God pasta exempelvis till kycklingsås, tomat- och chorizosås. Det är en tradition att använda kort pasta till kött, grönsaksrätter och olika pastasallader.

 • Fusilli
 • Girandole Torsades
 • Farfalle

Till tunna såser

pastaskola, till tunna såser

Pesto och andra tunna såser vrids upp  extra bra med långa former. Lång pasta håller nämligen mer sås, den sluts runt varje enskilt spaghettistrå när den rullas runt gaffeln i stället för att bli kvar på tallriken. Dessa sorter är också goda med fisk- och skaldjurssås och klassikern carbonara.

 • Capellini
 • Bavette
 • Bucatini
 • Spaghetti

Så kokar du perfekt pasta!

koka pasta

Pastavattet ska smaka hav! Pastan ska kunna dansa runt i vattnet, den behöver mycket utrymme i och med att den släpper ifrån sig lite stärkelse så använd STOR kastrull så klibbar det mycket mindre.

För att undvika att pastan klibbar ihop efter att man har hällt av vattnet så ringlar man över lite olja. Ungefär 10% av saltet tas upp vid denna dosering Pastaregeln: 7 g salt, 100 g pasta, 1 liter vatten = god pasta

 

Mer pesto till folket!

Gör en egen pesto med basilika, kronärtskockor, spenat eller soltorkade tomater, eller köp en färdig pesto på burk. Pesto och pasta är perfekt skafferimat som man snabbt kan trolla fram en middag med.

Pasta på 15 minuter, lyxpastarecept och smakkompisar.

 

Recept