Hem / Inspiration / Världens mat / Europa / Italien / Pastaskolan

Pastaskolan

Publicerad den

Att koka pasta är något av det första man lär sig när man börjar laga mat. Det är till synes en väldigt enkel uppgift men att få till den där perfekta pastarätten kräver att du väljer en bra pasta, kokar den på rätt sätt och kombinerar pastasorten du valt med rätt sorts sås.

Annons

Kort om pasta

En nykokt pasta ska vara lite ”Al Dente” som man säger. Det betyder att den är mjuk utanpå och har ett lätt tuggmotstånd. Helst ska pasta inte stå så länge efter tillagning utan serveras rykande het. Premiumpasta är extra fina tack vare att de är gjorda på 100 procent högkvalitativt durumvete.

Proteinet i pastan skapar en slags nät i pastan som binder gluten. Det ger kompakt struktur så att det kokande vattnet tränger in långsamt vilket i sin tur avgör hur spänstig och “al dente” den blir. Det avgör också hur bra pastan absorberar aromer och klibbar mindre.

Rätt pasta till såsen – Till krämiga såser

Till tomatsåser och sallader

Till tunna såser

Så kokar du perfekt pasta!

koka pasta

Pastavattet ska smaka hav! Pastan ska kunna dansa runt i vattnet, den behöver mycket utrymme i och med att den släpper ifrån sig lite stärkelse så använd STOR kastrull så klibbar det mycket mindre.

För att undvika att pastan klibbar ihop efter att man har hällt av vattnet så ringlar man över lite olja. Ungefär 10% av saltet tas upp vid denna dosering Pastaregeln: 7 g salt, 100 g pasta, 1 liter vatten = god pasta

Mer pesto till folket!

Annons