Hem / Inspiration / Vardag / Så äter du klimatsmart
Indisk daal med hackade mandlar
Foto: Nurlan Emir

Så äter du klimatsmart

Publicerad den

Svenskt eller ekologiskt? Kött eller vego? Vilken mat gör egentligen mest nytta för miljön och vad är klimatsmart mat? Ja, det är inte alltid lätt att veta, vi delar med oss av några bra grundregler att gå efter.

Annons

Enligt stiftelsen Världsnaturfonden (WWF) bör man följa reglerna ”öka, minska, välj, sluta” och beskriver med dessa regler hur små förändringar i maten man äter och köper kan göra stor skillnad.

ÖKA

Låt basen av dina måltider bestå av grönsaker och fullkornsprodukter. Till exempel med linser, bönor, ärtor, rotfrukter och mörkgröna bladgrönsaker. Det är inte bara klimatsmart utan även hälsosamt.

MINSKA

Köp mindre mängd kött. Köp även kött som kommer från djur som har betat, på så sätt hjälper våra landskap att hållas öppna och friska.

VÄLJ

Välj livsmedel med märkningarna Svenskt, Certifierat eller Miljömärkt när du handlar. På så sätt bidrar du till ansvarsfullt producerad mat och råvaror, och gör gott för klimatet och den biologiska mångfalden. När det gäller kaffe, te, choklad, bananer, vindruvor och citrusfrukter är det extra viktigt att välja certifierat – KRAV, EU-ekologiskt, Fairtrade eller Rainforest Alliance.

Certifieringar att hålla utkik efter i butik; KRAV, EU Ekologiskt, Fairtrade, Rainforest Alliance, UTZ, Svenskt Sigill Klimatcertifierat, Svenskt Sigill Naturbeteskött, MSC och ASC.

SLUTA

Sluta slänga mat som fortfarande går att äta! Ungefär 40% av all mat som produceras slängs idag, och hela 39 kilo ätbar mat per person och år slängs eller hälls ut. Det beror till stor del av att den inte äts upp i tid, och för att konsumenter tror att maten inte är ätbar.

Vilket kött är bättre?

Ett viktigt första steg om du vill äta för en mer levande planet är att välja bort allt kött som har rött ljus i Köttguiden. I guiden hittar du framför allt certifierat naturbeteskött, svenskt EU-ekologiskt eller KRAV-märkt kött och svenskt viltkött i den gröna listan.

Annons