Hem / Inspiration / Köksknep / Rosta och maxa smakerna

Rosta och maxa smakerna

Publicerad den

Rostning är en tillagningsmetod som favoriseras av många. Det är ett enkelt sätt att maxa smaker på grönsakerna på förhållandevis kort tid utan använda onödiga tillsatser, socker eller fett.

Annons

Att rosta grönsaker är ett ypperligt sätt att fördjupa smakerna. Rostningen gör att vätska avdunstar och att smakerna koncentreras. Grönsakerna blir sötare, mustigare och mindre skarpa i smaken. Faktum är att det man sällan behöver mer smaksättning när huvudråvaran är rostade grönsaker.

Det kan därför vara en god idé att rosta en del av grönsakerna till en grönsakssoppa, och koka resten som vanligt. I slutet av tillagningen lägger du helt enkelt i de rostade grönsakerna som ger en starkare och rundare smak.

Ska du göra en dipp med grönsaker, rosta gärna ingredienserna innan du mixar ihop allt. Onödig vätska försvinner och dippen blir fastare.

Tips! När du rostar grönsakerna, våga låta dem få ordentligt med färg i kanterna (utan att brännas vid förstås). Det ger exta god smak.

När du rostar nötter och frön, antingen i torr stekpanna eller i ugn, ska du använda hög värme och röra omkring med en träsked så att nötterna inte bränns. När det börjar dofta popcornaktigt, och nötterna är gyllene gäller det att vara snabb och ha en tallrik eller skål redo som du öser ner nötterna i.

Annons