Hem / Inspiration / Köksknep / Så tillagar du musslor
musslor
Foto: Jurek Holzer

Så tillagar du musslor

Publicerad den

För många är musslor något som man bara äter på restaurang, men de är otroligt enkla att tillaga själv och dessutom mycket prisvärda. Med några saker i bakhuvudet lyckas du lätt med havets läckerheter!

Annons

Först och främst: Tänk på havet!

Köp gärna färska, kravmärkta eller MSC-märkta musslor, som är repodlade. Musslor utan märkning kan vara upptagna med bottenskrapa, vilket skadar havsbotten.

Rensa musslor

När du ska tillaga färska musslor är det viktigt att de fortfarande lever. Musslor ska alltid vara slutna innan tillagning. Knacka på de musslor som är öppna – sluter de sig är de ok att använda, annars ska de slängas. Musslor vars skal har gått sönder ska också slängas.

Efter rensningen ska musslorna sköljas, skrubbas rena och ”skäggas” fria från trådar och alger.

Tillagade musslor ska däremot ha öppnat sig. De som fortfarande är slutna ska slängas.

Tillaga musslor

Knepet med musslor är att inte tillaga dem för länge, då går den goda smaken förlorad och köttet blir tråkigt. Musslor kräver inte mycket smaksättning, det enkla är ofta godast.

Lök, vitlök, persilja, grädde, koriander, krossade tomater, vin/öl och chili är populära smakkompisar. Kokta musslor passar utmärkt tillsammans med stekt bacon. Servera musslorna som de är, eller med pommes frites och aioli, pasta eller i en soppa.

kryddor till musslor

Vinkokta musslor:

Fräs på hackad lök, rejält med vitlök och eventuellt lite tärnad bacon i en rymlig gryta i rikligt med smör och tillsätt vitt vin (2 dl per halvt kilo musslor). Koka upp, släng i de rensade musslorna och koka under lock i cirka 6 minuter. Vätskan behöver inte täcka alla musslor, ångan räcker för att de ska tillagas.

Häll i en skvätt grädde, krydda med svartpeppar och salt och lägg i hackad persilja. Släng musslorna som inte öppnat sig. Sila eventuellt lagen innan du häller den över musslorna igen.

Pasta med musslor:

Koka musslorna som ovan, men vänta med grädden. Koka även en god pasta. Sila av musselspadet i en kastrull och koka ihop i någon minut så att vätskan reduceras.

Tillsätt sedan grädden samt eventuella kryddor, som saffran eller chili. Blanda pastan med såsen och lägg upp i tallrikar. Lägg på musslorna och servera.

 

Pasta med musslor

Grilla musslor:

Rensa och putsa musslorna och lägg dem på grillen. När de öppnat sig (släng de som fortfarande är slutna), lägg i en klick vitlökssmör. Låt musslorna grillas i någon minut till innan du serverar dem.

Magsjuk av musslor?

Rädsla för matförgiftning brukar vara den vanligaste förklaringen hos dem som undviker musslor. Men tillagade, fräscha musslor är inte farliga, det är musslor som är dåliga och/eller inte är tillagade som kan innehålla ohälsosamma bakterier och virus.

Så länge du rensar bort de dåliga exemplaren och tillagar musslorna ordentligt så är det inga problem. Enligt Livsmedelsverket kan även gravida äta tillagade, kontrollerade musslor.

Annons