Hem / Inspiration / I säsong / Sommar / Trend: Ät upp buketten

Trend: Ät upp buketten

Publicerad den

Nu blomstrar det inte bara i naturen, utan även på restaurangernas tallrikar. Det börjar nämligen bli trendigt att använda sig av blommor som smaksättare. Text och illustration: Linnea Swärd

Annons

Botanisera i rabatten eller skogen och plocka ihop din egen mat, och känn dig naturlig och trendig på samma gång! Tips: Frys ner blommor i iskuber: snyggt i drinken! Låt blommor förgylla kryddsmöret. Blanda rumstempererat smör, smaksättning och blomblad och rulla sedan ihop till en korv med hjälp av plastfolie. Linda hårt och kyl i någon timme innan du skär upp smöret till servering.

De här blommorna kan du äta

Växer vilt: Nässlor, Klöver, tusensköna, violer, gurkört, nyponros, harsyra, johannesört, maskrosor, kirskål.

Använd kronbladen från rabatten: Lavendel, syren, tagetes, ringblommor, pelargon, stockrosor, solros, lila, gula och rosa penséer och violer, blomsterkrasse, zucchiniblommor, fuchsia.

Ät hela kryddväxten

Kryddväxter har vackra blommor och plantan mår dessutom bara bra av att du knipsar av dem innan de blommat ut. Gräslöken har särskilt vackra blommor, perfekta att blanda ner i salladen. ’

Tänk på detta!Om du inte är säker på att blomman är ätbar – ta det säkra före det osäkra och är den inte. Vissa blommor är giftiga. Köper du blommor som du planerar att äta, se till att de är obesprutade.

Annons