Hem / Inspiration / I säsong / Skördetid / Roten till allt gott
roten till allt gott, malin

Roten till allt gott

Publicerad den

Säsongen för rotsaker är lång, och det finns massor av godsaker att välja på! Vi har intervjuat Malin Randeniye, chefredaktör på tidningen Glutenfri Matlust, som 2017 ger ut sin kokbok "Roten till allt gott", och fick ett antal utvalda recept att dela med oss av! Rotfrukter går lika bra att rosta i ugn som att grilla eller koka. De passar både till vardag och fest. Malins recept inspirerar till matlagning, med vackra bilder och okomplicerad text. Text: Kerstin Eriksson

Annons

Malin Randeniye
Ålder: 34 år
Familj: Maken Rashma, Barnen Ida 7, Ronja 5 och Linnea 1
Bor: I Nyköping
Aktuell med: Boken Roten till allt gott samt chefredaktör på tidningen Glutenfri Matlust

Roten till allt gott, bokomslag

Vilken rotfrukt är mest användbar i vardagsmatlagning?

Moroten, utan tvekan! Det finns oändligt många användningsområden för en morot och det är också en rotfrukt som de flesta har hemma. Man kan göra allt från en god buljong till morotskaka på den.

Vilken rotfrukt går aldrig ur modet?

De klassiska rotfrukterna är ju alltid klassiker oavsett vilka tider vi befinner oss i Palsternacka, kålrot och rotselleri har varit moderna i flera hundra år så de klarar sig nog ett tag till.

Skala eller inte skala?

Det beror på rotfrukten. Är skalet tunt som på morötter eller palsternacka så kan man äta det men rotfrukter med grovt skal behöver man skala innan man äter dem.

Vilken rotfrukt passar bäst till fest?

Egentligen alla, det beror ju mest på hur man tillagar dem. Jag tycker rotsellerin har mycket och mustig smak som gör sig bra till lite finare middagar och även jordärtskocka känns lyxig.

Vilken är din egen favorit?

Oj så svårt, det beror nog lite på vilken säsong det är. Nyskördade sommarmorötter är en klar favorit hos mig. Men rödbetor används också flitigt i mitt kök året om.

Den mest missförstådda rotfrukten?

Majrovan tror jag det är få som vet hur man ska använda. Den är super god att baka med lite smör, örter och vitlök i ugnen till exempel men den kan ju ätas rå också.

Annons