Hem / Inspiration / I säsong / Grill / Chimi.. Vaddå?
mattias majsplättar

Chimi.. Vaddå?

Publicerad den

Chimichurri, Mojo rojo, Pico de gallo och Sriracha är alla är namn på såser och röror som dyker upp lite här och var just nu. Trendigt med andra ord. Men vad är det egentligen i såserna? Hur ska de användas? Och framförallt: Hur ska de uttalas? Vi reder ut begreppen så att ni kan öva på uttalet och stajla inför sommarens middagsgäster. Text: Julia Olsson

Annons

Heta såser med massor av smak

Chimichurri eller Chimmichurri är en smakrik stark sås, eller kanske snarare röra, från Sydamerika. Basen till Chimichurri består oftast av finhackad persilja, vitlök, olja, vinäger och chili, men smaksättas sedan vidare efter tycke och smak.

Det finns nog lika många varianter på chimichurri som det finns stavningar. Servera med fördel till grillat kött! Här är det stavningen och kanske inte uttalet som är den största utmaningen. Fast försök säga Chimichurri sex gånger i rad. Inte helt enkelt.

Pico de Gallo betyder tuppens näbb på spanska och har sitt ursprung i Mexiko. Kanske har den fått sitt namn från sin röda färg, men lika troligt för sin hetta. Såsen består av tomater, chili, koriander, lök och limejuice.

Den kallas ibland också Mexikos nationalsås med tanke på sina färger – röd, grön och vit, som ju också är färgerna i Mexikos flagga. Passar perfekt till allt från tacos till fisk och kyckling. Bör med sitt mexikanska ursprung uttalas med ett spanskt j vid dubbel-l, alltså [picko de gajjo].

Mojo Rojo sägs komma från Kanarieöarna där den vanligtvis serveras till saltbakad potatis eller bröd. På grund av stora flyttströmmar till Karibien finns idag flera liknande såser även där. Det har på den vägen också influerat många av dagens barbecuesåser i södra USA. Särskilt Florida, Texas och Louisiana. Bör med sitt spanska ursprung uttalas med che-ljud vid varje j, alltså [mocho rocho].

Sriracha är en stark chilisås som görs på en pasta av chilipeppar, vinäger, vitlök, socker och salt. Såsen har sitt ursprung i Thailand och har fått sitt namn efter kuststaden Sri Racha i östra Thailand.

Kan ses som en form av vuxenketchup och användas till allt från nudelrätter till dippsåser. Uttalas utan det första r:et, alltså [siratcha].

Annons