Hem / Inspiration / Högtider / Jul / Så fixar du bästa julfesten
minipizzor

Så fixar du bästa julfesten

Publicerad den

Vi hjälper dig ordna årets bästa advents- och julmingel. Tips för allt från mat, dukning och dekoration, till gästlista och musik. Text: Julia Olsson

Annons

Gästlista – En av de roligaste förberedelserna inför en fest, är att klura ut själva gästlistan. Om du bjuder många gäster från olika håll, kan ett sätt att undvika grupperingar samt uppmuntra till nya bekantskaper, vara att arrangera enklare lekar eller att ha en förutbestämd bordsplacering.

Mat – Plockmat är smidig festmat. En fast bordsplats blir inte lika viktig, vilket gör att man kan förflytta sig under kvällen och hinner prata med flera personer. Dessutom är det lättare att få plats om man blir många.

Dryck – Glögg passar bra på en julfest, men varför inte uppdatera den något i år? Testa exempelvis att servera kyld vit glögg med is och limeklyftor. Eller blanda lika delar vit glögg med bubbel. Gott och fräscht!

Dukning – Var inte rädd att blanda olika glas och porslin. Tänk också nytt i hur saker och ting kan användas. Varför inte servera efterrätten i vackra kaffekoppar, soppa i shotglas eller röror i urdiskade gamla glasburkar. Lägg inte alla pengar på att köpa nytt, utan var kreativ med det ni har.

Dekoration – God mat och gott sällskap räcker långt för en lyckad fest, men om du vill få till det där lilla extra, så kan väl vald dekoration göra tricket. Det behöver varken vara avancerat eller kosta skjortan, utan kan fås till med rätt enkla medel. På julfesten kan man exempelvis fylla stora vaser med grankvistar, eller varför inte samla ihop hushållets alla julstjärnor och hänga dem i ett virrvarr över matbordet. Tänk ut vad som redan finns hemma och hör temat till.

Musik – Glöm avslutningsvis inte att rama in din fest med rätt musik. Förbered Spotifylistor (eller lägg fram dina favoritskivor) i god tid. Under kvällen är det sedan svårt att hinna med när det är så mycket annat som händer. Musik är en jättebra stämningsgivare, men undvik en för hög volym. Det är du och dina gäster som ska stå i fokus, inte musiken.

..och viktigast av allt. Ha kul och njut av din fest!

Annons